• вт. юни 25th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Благовещение е! Ето кой празнува и какви са традициите..

ByПетър Ангелов

мар. 24, 2022

Благовещение (с народно име Благовец, на гръцки: Εὐαγγελισμός [τῆς Θεοτόκου]; на латински: Annuntiatio – възвестяване) е евангелско събитие и посветеният на него християнски празник: Възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.

Празнува се на 25 март. Утвърден е в Православната църква през 7 век. Почита се от всички основни християнски деноминации (православиекатолицизъмпротестантство).

За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26 – 38:„26. А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет,27. при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам.28. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.29. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав.30. И рече ѝ Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога;31. и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.32. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида;33. и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край.34. А Мариам рече на Ангела: как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?35. Ангелът ѝ отговори и рече: Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.36. Ето и Елисавета, твоя сродница, наричана неплодна, и тя зачена син в старините си, и е вече в шестия месец;37. защото у Бога няма да остане безсилна ни една дума.38. Тогава Мариам рече: ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти. И Ангелът си отиде от нея.“

Макар да е във Великия Пост, поради своята голяма празничност, по изключение може да се яде риба, затова обикновено тя присъства на трапезата. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприваспанаклапад и др.). Пече се пита, която се намазва с мед и се раздавала на съседи и близки.

Нехристиянски, езически народни вярвания, характерни за някои региони, били че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. Също, че през деня всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.

Празнуват всички с името Блага, Благо, БлаговестБлаговеста, Благой, Благойна, Вангелия, Евангелина и др.

На този ден бил празнуван храмовият празник на храма „Света София“ (от гр. – „Божия премъдрост“), чието име носи и столицата ни.

Източник: Уикипедия

Снимка: Интернет

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *