• чт. мар. 28th, 2024

Възможен ли е електронният спорт в България?

ByПетър Ангелов

ян. 14, 2022

Днешната история е за едно момче, което е живяло в чужбина, но решава да се прибере в България, за да учи и да се развива тук. Неговото име е Галин Желязков.

Галин определя себе си като човек, който е имал цветно детство. То е било такова, защото докато другите деца са тичали навън, неговата голяма страст са били компютърните игри. Баща му го е запалил по популярната игра Counter Strike, защото когато Галин е бил едва на 4 години, баща му е играл именно тази игра. Галин дори споделя, че голяма част от детството му и спомените с баща му са преминали именно в играене на Counter Strike. Към днешна дата, момчето признава че все още има голям афинитет към играта.

Уви, когато обаче момчето става на 8 години, неговите родители се разделят и това му се отразява във всичко. Заради силната си емоционалност, Галин споделя че успехът му в училище се е понижил драстично. Неговата утеха и бягство от проблемите са били компютърните игри. Именно са му помогнали да се разсейва и до голяма част да забрави за проблемите.

Голямата радост за Галин са били първите гейминг събития в България, които са се провеждали в София, когато той е бил едва на 14 години. Въпреки че по онова време е живял в Пловдив, страстта му към игрите го е карала да пътува от Пловдив до София всяка седмица, нещо което е успявал успешно да съчетае с училището по онова време.

Малко след като навършва своята 15 годишна възраст, Галин се мести да живее в Англия със своята майка и новият мъж до нея. Именно тогава, той започва да стриймва в платформата Twitch, на която е бил голям почитател и е гледал с интерес български стриймъри. Наред с това, интересите на младото момче нарастват до това да гледа E-Sport мачове и да и играчи на CS:GO. Именно така, Галин полага началото на това да се превърне в един от най-успешните геймъри у нас. Тъй като е живял в Бристол, Галин въпреки крехката си възраст не бездейства, дори напротив – заема се да преинсталира компютри на българи, които живеят там. И по този начин, младото момче събира пари да сглоби компютър, на който да може да стриймва CS:GO. Галин признава, че страстта му към E-sport-а го е амбицирала в България да бъдат електронните спортове на най-високо ниво, защото талантите в гейминг общество в България са страшно много.

Завръщането на Галин в България е през 2018 година и така, той отива в клуб PlayHub, където се провежда турнир 1в1 по CS:GO. По този начин, той се запознава с Николай Пенев, който р мениджър на PlayHub. След няколко срещи, Галин разбира че с Николай говорят на един език и ги свързват много неща. И така до днешни дни, близо 4 години по-късно, Галин споделя че ги свързват много неща освен приятелството, едно от които е гейминга в България и неговото развитие. И така, PlayHub решава да подкрепи Галин в начинанието му да се създаде организация по електронните спортове в България, която да бъде на същото ниво, както е в световен мащаб. Галин не спира да благодари на PlayHub за съвместната работа, защото по този начин, играчите в залата се наслаждават на един невероятен Bootcamp, както и да прекарват време заедно.

И тук идва големият проблем, че колкото и добри таланти да има в България, няма кой да им подаде ръка и да им помогне в началото. Разбира се, една от другите причини е че геймърите не получават достатъчна подкрепа от родителите си. Повечето от тях намират това за загуба на време. Разбира се, една от целите на организацията за електронни спортове в България е именно това – да промени мнението на една идея по-възрастните. Това ще бъде обсъждано на онлайн семинари, на които ще бъде обяснено че може да се изкарват доста добри финанси от геймърството.

Галин споделя че едва ли са единствените, които искат да направят нещо подобно в България, но допълва, че са единствените, които ще бранят позицията си до край, а именно да развиват гейминга и талантите в България. Тъй като проектът е голям, ще бъдат нужни спонсори, които обаче имат изключително малки познания за света на гейминга и електронните спортове, което само по себе си е пречка за бъдещи партньорски отношения. Галин вярва, че чрез големите компании в България, могат да бъдат достигнати нови висоти.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *