• пт. юни 14th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

ГИЙЕРМО ДЕЛ ТОРО И СКОТ КУПЪР НИ ПРИКОВАВАТ В КИНАТА ЗА ХЕЛОУИН СЪС СМРАЗЯВАЩИЯ РОГА

ByПетър Ангелов

окт. 8, 2021

Древни митове оживяват с ужасяващи последици

На 29 октомври, в навечерието на Хелоуин, носителят на „Оскар“ визионер Гийермо дел Торо (Формата на водата, Алеята на кошмарите) и награденият с „Независим дух“ режисьор Скот Купър (Лудо сърце) ни канят в кината, за да изживеем Рога – смразяваща история за ужаса на всекидневното семейно насилие и непрестанната борба за оцеляване в тежки икономически условия, преплетена с древните смразяващи легенди за мистичното създание Уендиго.

Действието на Рога се развива в малко градче в Орегон и разказва за началната учителка Джулия (Кери Ръсел, Американците) и местния шериф и нейн брат Пол (Джеси Плeмънс, Круиз в джунглата), които откриват, че едно от децата в училище – Лукас (Джереми Т. Томас), крие ужасяваща тайна със смъртоносни последици за целия град.

За Скот Купър, който във филмографията си има мюзикъл (Лудо сърце), трилър-драма (Извън пещта), гангстерски филм (Черна служба) и уестърн (Hostiles), да се впусне в дебрите на хоръра идва като естествено продължение на творческата му кариера, още повече, че филми като Не поглеждай сега, Заклинателят, Мълчанието на агнетата и Сиянието са сред най-любимите му. Той е привлечен от жанра, защото му позволява да използва ефективни изразни средства, за да разкаже привидно обикновена история за работническо семейство, което е погълнато от мрак.

Режисьорът споделя: Как бих могъл да разгледам какво се случва днес в Америка и по някакъв начин да свържа тези теми в хорър филм? За мен, най-добрите представители на жанра предлагат някаква форма на социален коментар, докато в същото време дълбаят дълбоко в страховете и слабостите, които тормозят толкова много хора.

В своята същност Рога е метафора за отекващата и до днес историческа травма, причинена на коренното население на Северна Америка – за „културния канибализъм“, идващ под формата на капитализма, както и за продължаващото деградиращо отношение на хората към природата. Желанието на Купър и Дел Торо е да предложат нов, по-различен поглед към тези теми – поглед, който носи атмосферата на реални места и хора, но и отглас от приказните и митични истории, съпътстващи живота ни от зората на човечество.

Режисьор на Рога e Скот Купър (Лудо сърце, Черна служба, Извън пещта), който е и сценарист наравно с К. Хенри Чейсън и Ник Антоска, по разказа The Quiet Boy на Ник Антоска. Продуцент е Гийермо Дел Торо, а в ролите са Кери Ръсел, Джеси Племънс, Рори Кокрейн, Греъм Грийн, Джереми Т. Томас, Скот Хейз, Еми Мадиган и др.

Точно за Хелоуин е време за Рога – от 29 октомври само в кината!

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *