• пт. фев. 23rd, 2024

Използваме жило за ръчна спирачка всеки път когато задействаме вторичната спирачна система

ByПетър Ангелов

фев. 2, 2022

Всеки шофьор добре знае, че може би една от най-съществените части от оборудването на всеки един автомобил касае спирачните му системи. Да шофираш добре и безопасно далеч не се ограничава само и единствено до движението и ускоряването – еднакво по важност е и умението на превозното средство да намаля скоростта си или да спира напълно. За тази дейност са отговорни спирачните системи. При втората откриваме важен компонент, известен като жило за ръчна спирачка, и именно за него ни се иска да си поговорим днес.

Първичната спирачна система използваме ежедневно, докато шофираме – именно чрез нея намаляме скоростта на превозното средство по време на движение или го спираме напълно на място. Тя се задейства посредством педала на спирачката, намиращ се в купето на колата. Съвсем естествено, обаче, инженерната мисъл предполага оборудването на превозното средство с алтернатива – тук на сцената излиза вторичната спирачна система с всичките й компоненти и оборудване.

Целта и ролята на вторичната спирачна система е да замести първичната в ситуации, които налагат това. Знаем добре, че никой автомобилен компонент не е застрахован от повреда или авария. Освен това, вторичната спирачна система използваме и при необходимост от паркиране под наклон. Именно тогава на хоризонта излиза и гореспоменатото вече жило за ръчна спирачка. То служи като свързващ механизъм между ръчната спирачка в купето и дисковите спирачки, чиято роля и цел е да блокират движението на задните колелета. Така всеки водач на превозно средство ще е спокоен, че автомобилът му е сигурно застопорен на място под наклон.

Разбира се, и жилото за ръчна спирачка може да претърпи значителни повреди, изискващи незабавна професионална намеса. Износването и скъсването са сред най-честите причини, които биха могли да ви принудят да посетите лицензиран автосервиз. Експертите съветват да не рискувате в опити сами да отстраните настаналата повреда. Вероятно е допълнително да задълбочите проблема, а това, от своя страна, допълнително ще усложни и утежни цялостната ситуация. Затова, когато забележите, че ръчната спирачка не работи изправно и под наклон колата ви не е обезопасена, веднага се свържете с механик, който да диагностицира и отстрани проблема с жилото.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *