Какво не знаем за Романеско- най-красивият зеленчук в света

 

Настъпи есента и всякакви вкусни плодове и зеленчуци нахлуват в дома ни. Понякога обаче искаме да разнообразим с нещо по-различно от тиква и кестени. Тук е моментът да опитате Романеско-най-красивият зеленчук в света. Романеско прилича на флуоресцентния зелен братовчед на броколите и карфиолът. Подобно на по-известния си роднина броколи, това, което наричаме Романеско, всъщност е ядливата цъфтяща глава на самото по-голямо растение. 

Сезонът на зеленчука е доста кратък. Отглежда се в няколко ключови части на света – а именно Италия и част от източната част на Съединените щати, съобщават отfoodpanda. Ако видите тези зашеметяващи зеленчуци в магазин за хранителни стоки или фермерски пазар, вземете си глава от тях. Вероятно няма да получите втори шанс, дори само няколко дни по-късно. 

Романеско притежава донякъде земен вкус, който се съчетава елегантно с други вкусове като чесън, бяло вино и дори люти чушки. Подобно на броколите, може да се яде сурово, но също така се става за различни методи на готвене, като пържене или печене във фурна. 

Зеленчукът е пълен с витамини С и К. Той също така е богат на фибри, защитни каротеноиди и набор от фитохимикали, които могат да предпазят телата ни от молекулна дегенерация. Известно е, че желязото и фолатът в Романеско стимулират производството на червени кръвни клетки и дори помагат за репродуктивното здраве. И още нещо, което трябва да отбележим: консумацията на Романеско всъщност може да предотврати загубата на вкусово усещане с напредването на възрастта.

Снимка: Интернет (Уикипедия)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!