• ср. юни 19th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Любопитни факти за пътуванията

ByПетър Ангелов

авг. 16, 2022

Компанията за продажба на самолетни билети, Airtickets подбра за вас някои от най-любопитните факти, които са малко известни сред хората.  

1. Най-дългият полет в света отне около 30 часа.

Така наречената услуга „Двоен изгрев“, предлагана от авиокомпания по маршрут от Австралия до Шри Ланка 1943-1945г., често е продължавала над 30 часа, като пътниците виждат изгрева два пъти. Днес най-дългият полет е по маршрута от Сингапур до Ню Йорк със средно време за пътуване от 17 часа и 50 минути.

2. Най-краткият полет е отнел по-малко от две минути.

Невероятно, но най-краткият полет, опериращ между съседните острови Уестрей и Папа Уестрей в Шотландските острови Оркни, отнема около минута и половина. Като най-бързият записан полет отнема по-малко от 50 секунди.

3. Японските железници раздават „сертификати“ за закъснения от повече от пет минути.

Японските влакове, за които се смята, че са най-точните в света, издават на пътниците „сертификат за закъснение“, ако влакът закъснява с повече от пет минути по разписание. Документите могат да бъдат показани на шефове или учители, за да обяснят закъснението на пътника. Сертификати за закъснение се издават и на някои влакове в Германия и Париж.

5. Индийските влакове превозват приблизително 23 милиона пътници всеки ден.

Това е цялото население на Австралия. Освен това, ако бъдат разположени в една линия, релсите от железопътната мрежа на Индия могат да обиколят света един път и половина.

6. Пилотите и вторите пилоти не ядат едно и също преди полет.

Като част от стандартната конвенция, пилотите и вторите пилоти не ядат една и съща храна преди полет. Тази практика е с цел на предотвратяване на хранително отравяне (или по-лошо). Ако един от пилотите е недееспособен (не може да напусне тоалетната), тогава другият пилот може да поеме.

7. В двата края на Китай е едно и също време.

Въпреки че обхваща пет географски часови зони, Китай има само едно определено време, което се спазва в цялата страна. Китайското стандартно време е UTC+8.

Снимка: Интернет

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *