• вт. мар. 19th, 2024

Мащабна лятна инициатива събра спортни шампиони, деца и младежи в Пампорово

ByПетър Ангелов

авг. 5, 2022

Връх Снежанка прие факела на мира и получи паметна плоча с призив за световен мир, приятелство и разбирателство


От 1 до 6 август Пампорово е домакин на седмия национален лагер на Асоциация „Докосни дъгата“ и първия национален гвардейски ученически лагер на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ под надслов „Младите хора на България – обединени“. Участие в лагера взимат известни български личности, световни и олимпийски шампиони, които дават личен пример и мотивират децата да изградят добри навици за здравословен начин на живот. В богатата със спортно-образователни дейности програма на лагера, активно участие взимат и бегачите от Световния пробег на мира, считан за най-дългата мирна щафета на земното кълбо.


Връх Снежанка в Пампорово се присъедини към хиляди красиви, значими и вдъхновяващи места по целия свят, посветени на мира и международното приятелство. Това се случи с официалното откриване на плоча, провъзгласяваща емблемата на туризма в тази част на Родопите и Пампорово за т.нар. „цвете на мира”. Всъщност, това е третият връх в света след Матерхорн в Швейцария и Денали в Аляска, на който се поставя такъв паметен знак. Освен отбора от бегачи, пренасящ пламтящия факел на мира, в церемонията се включиха момчетата и момичетата с диабет от „Докосни дъгата“, младите гвардейци, зам.-кметът на Община Смолян Марин Захариев, домакините от Пампорово АД, както и спортните звезди Ивет Горанова, Ренета Камберова, Мадлен Радуканова, Йордан Минчев, Христо Христов и Даниел Александров. Под животворния звук на гайдата на Стоян Гушков и магичният глас на Гергана Чолакова бе пресъздадена и магията на родопската песен, с което събитието се превърна в истински празник на българското единство, защото Родопите и Пампорово са сред местата, които ни събират и обединяват.


„Със своята величествена красота, сила и тишина. Пампорово и връх Снежанка вдъхват усещане за поразителен мир, напомняйки ни за източника на творението. Този мир, изграден върху любовта и чувството за единство, ще помогне на човечеството да създаде свят на всеобща хармония. Този вътрешен мир, който започва в сърцето на всеки от нас, ще промени съдбата и лицето на земята“, споделиха бегачите от Международната щафета след поставянето на плочата.

 

Програмата на лагера включва много забавления в курорта – разнообразни активности в приключенски парк „Язовира“, занимателни игри с любими анимационни герои, горски преходи и ежедневни спортни занимания. Вчерашният ден донесе „космическа“ изненада за децата, като ги срещна с един от символите на Родопите и България – Валя Балканска. Лагерът завършва с вечер на талантите и парад на младите гвардейци, превръщайки се в незабравим и емоционален празник и мил спомен от Пампорово за всички участници.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *