• сб. юни 22nd, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Най-известните исторически ресторанти в Европа

ByПетър Ангелов

окт. 13, 2020

Много ресторанти сервират вкусна храна, безупречно обслужване и прекрасна атмосфера. След това има такива, които внасят нещо допълнително на масата: добре подправена история. Някои твърдят, че са най-старите все още обслужващи заведения за хранене в Европа. Много от тях са били свидетели на монументални моменти постените си. От вековни места, които нашепват за минали години, до легендарни таверни, които са били домакини на важни събития, foodpanda представя едни от най-историческите ресторанти в Европа.

Sobrino de Botín, Испания1. Най-старият ресторант не само в Европа, но и в света се намира в Мадрид. Sobrino de Botín, открит през 1725 г., държи рекорда на Гинес като най-старият непрекъснато работещ ресторант. Днес вечерящите пируват с печено месо, приготвено в пещ на дърва. Същата тази фурна е тук от самото начало, свидетел на вековна история. Известният художник-романтик Франсиско Гоя, е работел тук като мияч на чинии.

Buca San Giovany, Италия2. Тази сграда във Флоренция е там от векове, когато ресторантът за пръв път е окупирал стените и през 1882 г. Първоначално е бил църковна сграда, датираща от 14-ти век, и се казва, че избата е била използвана за тайни срещи от Роза Кроче (или Розов кръст)  – мистериозна средновековна религиозна група. Ресторантът предлага класически тоскански ястия под ниски, извити каменни тавани и под зоркия поглед на благочестиви статуи.

La Couronne, Франция3. Датиращ от поне 1345 г., този класически ресторант с изискана трапезария в Руан, Нормандия, твърди, че е най-старият все още действащ хан във Франция. Въпреки че менюто представя много съвременни техники и усет, с традиционни френски ястия, повдигнати с емулсии и пени, няма грешка в историята на това място. 

Zum Franziskaner, Швеция4. Този ресторант в Стокхолм има история, простираща се до 1421 г., когато се твърди, че изба за бира е била внесена в шведската столица от немски монаси. Оттогава той е имал много превъплъщения и се е установил в сегашната си сграда през 1910 г. Въпреки това все още се чувства старото, но с облицовани  дървени стени, дискретни кабини, бира и меню от блюда от вурст. 

St. Peter Stiftskulinarium, Австрия5. Този ресторант в Залцбург, скрит сред древните стени на абатството Сейнт Петър, твърди, че е най-старият в Европа, датиращ поне от 803 година, когато за първи път се споменава в записите. Първоначално се отворя като хан, а сега предлага традиционна австрийска храна плюс модерно меню за обяд. Известни лица, които са се насладили на кулинарните му изкушения, варират от Волфганг Моцарт до Клинт Истууд.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *