• пн. юли 15th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Петко Савов – един колоритен университетски преподавател

ByПетър Ангелов

май 22, 2020

Вече осем години студентите от специалност “Педагогика на обучението по музика” във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” се радват на своят млад преподавател Петко Савов.

От официалният сайт на втория по големина университет в страната става ясно, че от 2013 година популярния търновски музикант е хоноруван преподавател към катедра “Музика”. Савов водил часовете по китара, камерна музика и изпълнителско майсторство на своите студенти.

Атрактивният музикант преподава класическа музика и теория, но с дългата си руса коса, обеци и татуировки, определено прави впечатление на колегите си и внася особен колорит във факултета.

Как, обаче го възприемат студентите. “Всички ме взимат на сериозно. Обикновено разговаряме за музика, но се е случвало да ме попитат например къде си правя татуировките и дали боли, някои от тях посещават и моите клубни участия. Занимаваме се основно с класическа музика, но и с поп и джаз изкуство. Часовете ми са предимно индивидуални и намираме време за всичко. Мои студенти вече преподават в музикалното училище в Плевен, за още двама знам, че работят в детски музикални школи, а друг мой студент пък се занимава много успешно с видео уроци по китара в интернет. Всичко това ме прави много щастлив.”

Останалите преподаватели също го приемат сериозно и дори му помагат. “За мен всичко това беше голямо предизвикателство, особено в началото. През повечето време съм бил в практиката, затова благодаря на колегите, които ми помагаха. Сега ми харесва и с удоволствие водя часовете.”

Назначението може да се стори изненадващо за мнозина, но се оказва, че Савов има натрупани солидни знания и опит през годините. Учи в музикалната паралелка на СОУ “Ем. Станев”, свири на бас-гъдулка и тамбура в оркестъра на ДЮФА “Българче”, а през 2004 година завършва музикална педагогика във Великотърновската Алма Матер. Посещава редица майсторски класове, уърк шопове и семинари, след което се дипломира и като магистър в музикалната Академия в Пловдив (АМТИИ).

Музикантът има множество отличия от наши и международни форуми, както и награди от Българско Национално Радио, БНТ и Съюза на Артистите в България. Цели пет сезона е част от трупата на великотърновския музикален театър, дълги години работи и в смесения състав на хор “Кантилена”, създава собствена музика и участва активно в клубния живот на страната.

През 2015 година Савов е номиниран за Наградата “Култура” на Община Велико Търново.

Популярният изпълнител споделя, че не е търсил работа като преподавател, станало „случайно“. “Един ден ми се обадиха от музикалната катедра с предложение да си помисля. В началото бях резервиран, но ето че минаха толкова години.”

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *