• пн. юли 22nd, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

ПРЕМИЕРА! Опера в Летния театър 2021: „ЦАР ЛЪВ“ в „лъвския“ месец август

ByПетър Ангелов

авг. 10, 2021

ПРЕМИЕРА НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР И ММФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ 2021 11 август, 21.00, Летен театър

Закономерно в „лъвския“ месец август оживява за пръв път на професионална сцена в България мюзикълът „Цар Лъв“. Мащабната продукция на Държавна опера Варна е премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021. Автор на оркестрацията е Данко Йорданов, а в постановъчния екип са режисьорът Петко Бонев, диригентът Страцимир Павлов, сценичен дизайн и костюми Ася Стоименова, сценично движение и пластика Анна Пампулова, 3D mapping Лора Руневска. „Ние трябва много искрено и достъпно да пресъздадем тази изключителна музикално-сценична драматургия, добре позната на младата и зрялата публика. Правим това честно, професионално, с всички необходими техники за една пленителна актьорска, вокална, танцова, звукова и визуална красота“, обещава режисьорът Петко Бонев, създал във Варна запомняюите се мюзикъли „Граф Монте Кристо“, „Зоро“ и „Парижката Света Богородица“.

Кадри от репетиция

Сред артистите от различни поколения, избрани с труден кастинг в два тура, се открояват: Виктор Ибришимов (когото аплодирахме като Клод в премиерния мюзикъл от това лято „Коса“) в ролята на Муфаса; младите таланти Васил Желев и Максим Ялнъзов (който играе и в мюзикъла „Любовта никога не умира“) като малкия Симба. В ролята на порасналия Симба репетират любимците ни от редица други мюзикъли на варненска сцена, солистите на Държавна опера Варна Борислав Веженов и Велин Михайлов, а образа на Нала подготвят великолепната Лилия Илиева и Яница Халачева.

„Цар Лъв“ (The Lion Kingе първият анимационен филм на Дисни, създаден не по съществуваща творба, а по оригинална история (1994), вдъхновена от библейските разкази за Йосиф и Моисей, както и от „Хамлет“ на Шекспир. Песните на Елтън Джон и текстописеца Тим Райс, с оригинална музика на Ханс Цимер: „I Just Can’t Wait to Be King“, „Circle of life“, „Hakuna Matata“, „Can You Feel the Love Tonight“ и други покоряват сърцата на зрителите и спечелват две награди „Оскар“и един „Златен глобус“ на филма. Следва мюзикълът „Цар Лъв“ (1999), който не само триумфира на световната цена, а за малко повече от 20 години носи шесткратно повече миларди от анимационния филм.

Сюжетът разказва за Симба (лъв, от суахили) – младия лъв, който трябва да наследи баща си, Муфаса, като цар на Лъвските земи. Но убийството на Муфаса от чичо му Скар обърква предначертания ход на събитията и въвлича Симба в много премеждия, докато след години борба доброто побеждава, Симба защитава полагаемото му се място и животът се завръща в обичайното си русло. Една красива и добре разказана приказка за доброто и злото, които живеят във всекиго, а кое от тях ще надделее, зависи от самите нас.

„ЦАР ЛЪВ”

Музика Елтън Джон, текст Тим Райс

11 август, 21.00, Летен театър

ПРЕМИЕРА НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР И ММФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ 2021

Постановъчен екип:

Оркестрация – Данко Йорданов

Диригент – Страцимир Павлов

Сценичен дизайн и  костюми – Ася Стоименова

Сценично движение и пластики – Анна Пампулова

Сценични бойни пластики – Николай Дериволков

Асистент – Станислава Томова

3D mapping – Лора Руневска, elektrick me

Превод – Лилия Бонева

Режисьор – Петко Бонев

Асистент режисьор – Даниел Йовков

Действащи лица и изпълнители:

СИМБА (дете) – Васил Желев, Максим Ялнъзов

НАЛА (дете) – Бриана Петрова, Ивайла Иванова

МУФАСА – Виктор Ибришимов, Тихомир Трифонов

СИМБА – Борислав Веженов, Велин Михайлов

НАЛА – Лилия Илиева, Яница Халачева

СКАР – Димитър Ялнъзов, Нейчо Петров-Реджи

РАФИКИ – Моника Иванова, Христина Джурова

ТИМОН – Йоан Попов, Ненчо Костов

ПУМБА – Даниел Добрев, Лев Караван

ЗАЗУ – Георги Иванов, Калоян Лулчев

ШЕНЗИ – Балена Ланджева, Радинела Тотева

БАНЗАЙ – Лев Караван, Ненчо Костов

ЕД – Георги Иванов, Калоян Лулчев

САРАБИ/САРАФИНА – Антонела Петрова, Калина Жекова

МИШКАТА – Белла Петрова

Помощник-режисьори Димитър Левичаров, Елиана Атанасова. Корепетитори Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *