• чт. мар. 28th, 2024

Проведе се III-тата в България Международна конференция за аутизма

ByПетър Ангелов

ное. 20, 2022

На 14 и 15 ноември се проведе III- та Международна конференция за аутизма и Форум за качеството на социалните услуги в България се проведе от сдружение „Аутизъм Днес“ под Патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова и с подкрепата на РЕФАН България!

По ирония на съдбата, събитието се случи дни след изчезването на 12 годишния Сашко от Перник с аутизъм и дни, преди намирането му….

Форумът събра на едно място Вицепрезидента на Република България, Заместник министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска, д- р Милен Врабевски, актрисата Елена Петрова, Изпълнителният и Заместник изпълнителният директор на АСП – Румяна Петкова и Ана Ананиева, Зорница Русинова- бивш министър на труда и социалната политика и Председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), Росица Димитрова- директор на дирекция „Социални дейности“ в община Велико Търново, Председателан на НПО Станимир Хасърджиев, директори на социални услуги, много специалисти, учители, приятели, македонските ни партньори от сдружение „Во моят свет“ и съмишленици!

Кметът на гр. Плевен Георг Спартански приветства форума и сподели удовлетворението си от партньорството на община Плевен със сдружение „Аутизъм Днес“ по отношение на предоставянето на най- висококачествена терапевтична услуга за деца с аутизъм!

Получихме поздравителни адреси и висока оценка за работата на сдружение „Аутизъм Днес“ от АКСУ, ДАЗД, Министерство на здравеопазването и от Ректора на Медицински университет- гр. Плевен!

На Форума беше учредена и секция „Ментално здраве“ в НПО Национална Пациентска организация, която точно навреме начертава политиките за нацията по отношение на психичното здраве на нацията ни в съдбовен за едно 12 годишно дете с аутизъм, неговите близки и хилядите доброволци, които го издирват, форумът предизвика дискусия, споделяне на добри европейски и световни практики и вярваме, че ще доведе до предприемане на реални действия за по- качествен живот на децата с аутизъм в Бэлгария, порасналите хора с аутизъм и техните семейства!

Лектори бяха доказани и признати на световно ниво специалисти като D- r Diane Fraser, BCBA- създател на френската школа по поведенческа терапия и супервайзор на АВА центровете „Аутизъм Днес“, Д-р Явуз Октай- Измирски университет, Доц. Стоян Везенков, Проф  Пламен Божинов, Д-р Силвана Марковска- Македонска Академия на науките и др.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *