• чт. мар. 28th, 2024

ПЪРВАТА АТОМНА БОМБА ИЗБУХВА В КИНАТА НА 21 ЮЛИ С БИОГРАФИЧНИЯ ЕПОС ОПЕНХАЙМЕР

ByПетър Ангелов

дек. 20, 2022

Кристофър Нолан нажежава лятото до червено със забележителната история на „бащата на атомната бомба” Дж. Робърт Опенхаймер

На 21 юли, точно 77 години след първата контролирана ядрена експлозия, с която човечеството овладява силата на Слънцето, емблематичният режисьор и сценарист Кристофър Нолан (Черният рицар, Генезис, Дюнкерк) ни кани в кината с ускоряващия пулса, биографичен епос Опенхаймер, за да ни разкаже за един най-важните и повратни моменти в човешката история и за парадокса на енигматичния човек в центъра на събитията, който рискува да унищожи света, за да може да го спаси.

Опенхаймер е адаптация на наградената с „Пулицър“ книга Опенхаймер – Американският Прометей на Кай Бърд и Мартин Шъруини разказва интригуващата история на иконичния Дж. Робърт Опенхаймер – полемичния американски физик, ръководител на проект „Манхатън“, в рамките на който е създадена първата атомната бомба. Филмът се фокусира върху турбулентния личен живот на Опенхаймер, ролята му в проекта, последвалото му обявяване за строг международен контрол върху ядреното оръжие и превръщането му в една от най-знаковите жертви на антикомунистическата истерия в САЩ.

Първият официален трейлър на Опенхаймер съвсем леко „открехва вратата“ към изключително интригуващата, драматична история, около създаването на атомната бомба, към личността на Дж. Робърт Опенхаймер и към забележително изпълнение на Килиън Мърфи в ролята. Трейлърът също така разкрива размаха и красотата на визията на Опенхаймер, реализирана по впечатляващ начин с IMAX камери от Кристофър Нолан и номинирания за „Оскар“ оператор Хойте ван Хойтема (Дюнкерк, НЕ!). За първи път в историята, части от филм са заснети на черно-бяла, аналогова IMAX лента, което добавя допълнителен елемент на достоверност и оригиналност към впечатляващата продукция, която обещава незабравимо изживяване пред екраните идното лято.

Наред с Килиън Мърфи, Опенхаймер включва умопомрачителен актьорски състав, начело с Емили Блънт като съпругата на Опенхаймер – биолога и ботаник Катрин „Кити“ Опенхаймер, Мат Деймън като директора на проект „Манхатан“, лейтенант генерал Лесли Гроувс и Робърт Дауни Джуниър като председателя на Комисията за атомна енергия Луис Строс. В останалите роли са не по-малко впечатляващите Флорънс Пю, Рами Малек, Бени Сафди, Джош Хартнет, Кенет Брана, Дейн ДеХаан, Майкъл Ангарано, Олдън Ерънрайк, Джак Куейд, Дилън Арнолд, Дейвид Кръмхолц, Матю Модийн и др.

27 7 2023 е кодът за избухването на Опенхаймер– само в кината и IMAX.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *