• вт. юли 16th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Романът „Любима“ на Василена Кьосова се превърна в тотален хит за 72 часа

ByПетър Ангелов

апр. 21, 2021

Представяме ви Василена Кьосова и нейния дебютен роман “Любима” – най-горещото попълнение в родната дамска проза, което само за 3 дни достигна рекорден брой продажби онлайн.Ще стане ли романа“Любима” любим на българските читателки? Въпросът е с отворен финал, но началото е впечатляващо – само за първите 3 дни и без реклама, онлайн продажбите са над 600 бройки.

Как един неизвестен автор постига подобен резултат, защо успешна бизнес дама се впуска в литературно приключение и къде е пресечната точка междусамочувствието и успеха – на тези и други въпроси отговаря от първо лице Василена Кьосова.Василена е красива, усмихната, уверена, модерна и вечно бързаща между София и Дубай млада жена. Въпреки, че изглежда като току що напуснала училищната скамейка, зад гърба си вече има солидна биография на коуч по личностно развитие, със собствена агенция и постоянни клиенти – предимно млади момичета, които по думите й имат нужда да изградят една по-силна и уверена версия на собственото си аз, да се справят със страховете и комплексите, за да успеят да разгърнат потенциала си.

Представете се с едно изречение.

Никога не правя компромиси за сметка на щастието си.Затова ли избрахте да се занимавате професионално с психология и коучинг?

Краткият отговор е – да. Но, както повечето неща в живота, и тук шанса и случайността изиграха роля. Една важна професионална среща и един семинар в края на студентските ми години, ми показаха ясно посоката, по която да поема.Какво означава точно лайф коуч?

Казано с тази чуждица сигурно изглежда претенциозно, но всъщност става дума за нещо съвсем ясно и конкретно – лайф коучът е професионалист, който на базата на познания в различни области – психология, комуникация и дори маркетинг – помага на човек да изгради себе си като личен бранд. Защото ние хората в публичния свят сме като търговските марки – трябва да имаме ясен образ и послание, през които да се заявим пред околните. За целта е необходимо да се познаваме добре, да можем да си отговорим на въпроса “защо сме това, което сме”, дали сме доволни от мястото, където се намираме в живота си и ако да – как да подължим напред, а ако не – какво да променм, за да стигнем там, където искаме. Звучи просто, но не е. Работата на лайф коуча е освен отговорна и доста изтощителна, защото всеки човек е отделен и напълно различен казус, с който се работи индивидуално. Това е бутикова услуга, резултатите от която могат да бъдат истински вдъхновяващи и мотивиращи и за двете страни.С какви проблеми идват най-често при вас ?Основните проблеми при моите клиенти, независимо от възрастта им, са ниско самочувствие, страх от отхвърляне и невъзможност да поставят себе си на първо място. Има една основна граница, която в модерното светоусещане поради много причини не е ясно поставена – къде свършва позитивния егоизъм и откъде започва нездравословния егоцентризъм. Тазинеяснота е в основата на най-честите проблеми, с които хората идват при мен – несполучливи връзки, професионални кризи, семейни спорове и пр.Има ли рецепта за щастлива връзка – моля ви кажете ни я?

Ако имаше, нямаше да има толкова много нещастни връзки и разводи. Истината е , че рецепта няма, но има едно общо положение – всяка щастлива връзка започва от щастливата връзка със себе си. Ако не можеш нея да изградиш, нямаш шанс да я постигнеш с друго човешко същество. И това е моята основна работа – да се опитам да помогна на моите клиенти да създадат щастлива връзка със самите себе си.А защо се обърнахте към литературата и написахте роман? Не рискувате ли, ако не се хареса, това да попречи на кариерата ви на коуч по личностно развитие?Рискът е част от успеха и аз никога не съм се страхувала от него. Започнах да пиша без да мисля за реализацията на книгата след това. Беше подтик, продиктуван от множеството насъбрали се в мен вълнуващи реални истории и драми, с които се сблъсквам всеки ден в работата си. В един момент изпитах истинска необходимост да започна да ги описвам, като чели да се освободя от тях. В началото дори не знаех какво точно пиша като жанр и не бях сигурна дали имам перото, което да отговаря на наситеността и драматизма на живота на героите. Постепенно те оживяха на страниците, ставаха все по-различни от реалните си прототипи и така разбрах, че всъщност пиша роман. Когато това се случи, макар първоначално да нямах намерение да се наричам писателка, като отговорен човек реших да подходяпрофесионално. Намерих професионален редактор, работихме здраво заедно и тя истински ми помогна да изградя и да завърша романа “Любима”. Много се надявам историите и героините в него да успеят да докоснат бъдещите му читателки.За какво се разказва в романа “Любима” и как като жанр бихте го определели?“Любима “ е роман, основан изцяло на реални истории. Бих го нарекла емоционална дисекция на „любовния триъгълник“ – една от най-често срещаните фигури в съвременната геометрия на връзките. В романа разказвам гледната точка на различните участници и последствията за всеки от тях. Опитвам се, без грам назидателност, през техните истории да дам отговори на някои важни въпроси – как да избегнем капана да бъдем “жертвата” в дадена връзка и дали изобщо това е възможно в любовния триъгълник, кога и как един правилен избор може да се превърне в грешен и обратното, има ли компромиси, които ни правят по-силни и още, и още…. „Любима“ не е чернобяла история, а е история на нюансите. Според мен те са, които правят живота, а и литературата интересни.

Има ли сюжета нещо общо с вашата лична история ?Мисля, че в това отношение не правя изключение и като повечето начинаещи автори се опитвам да разкажа себе си в своя дебютен роман. Разбира се, има и много други реални истории и персонажи, всичкое силно преплетено и променено, но в края на краищата разказвам моята версия на любовния триъгълник.Каазвате, че не се чувствате професионален писател, но от кого все пак се учите да пишете, кои са любимите ви автори?

Професионален писател все още не смея да се нарека, но съм професионален читател – чета по много и от всичко. Няма да назова нито едно конкретно име, защото това са все успешни автори със страхотен стил и ако кажа, че са ми повлияли директно, биозначавало да си позволя да се сравнявам с тях, а съм много далеч от подобна мисъл. Но пък ще ви кажа четири любими книги, които не са художествена литература. Те истински са ми помогнали да изградя начина си на мислене и вярвам, че биха били полезни и на читателите ви : “Петте рани, които пречат да бъдеш какъвто си” и “Твоето тяло казва обичай се” на Лиз Бурбо, “Влиянието” на Роберт Чалдини и “Как да печелим приятели и да влияем на другите” на Дейл Карнеги.След силния старт на “Любима”, мислите ли да пишете следваща книга?Доста преди да излезе от печат “Любима” вече започнах втората си книга и това няма общо с успеха на първата, а както вече ви казах, с количествотонатрупани истории, които имат нужда да бъдат разказани. Втората ми книга, още не знам дали ще е роман, е още по-подробен поглед върху изневерите. Това е тема, която силно ме интересува, защото емного по-дълбока от конкретната случка. Имам , според мен, интересни и достоверни наблюдения върху начина, по който мъжете и жените изневеряват, най-честите лъжи, които използват и последствията върху цялостния им живот…, но за момента няма да говоря повече за втората книга. Нека дадем шанс на първата да намери своите читатели.

ПОРЪЧАЙТЕ „ЛЮБИМА“ ДИРЕКТНО ОТ УЕБСАЙТА НА ВАСИЛЕНА КАТО КЛИКНЕТЕ ТУК

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *