• пт. апр. 26th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Фондация “Платформата НЕ” представя редица инициативи по време на проекта “Календар на емпатията”

ByПетър Ангелов

сеп. 29, 2021

От октомври 2020 г. до октомври 2021 г. – проектът “Календар на Емпатията” напомня с различни артистични продукти произведени в рамките на “Платформата Артисти за НЕнасилие” за отделни дати в Международния календар свързани с активности за защита правата на човека.

Това е един проект на Фондация „Платформата НЕ“ в партньорство с Национален фонд “Култура”, Нов български университет, Столична община, Френски културен институт, фондация “Асоциация Анимус”, асоциация “Деметра”, “Алианс – за защита от насилие”.

Смели артистични акции се проведоха в рамките на тематичния план на проекта и изграждаха неговите акценти. Артистичната смелост от една страна отговаря на темите, които се демонстрираха в съответните дни, а от друга се провокира от факта, че мерките за различни ограничения при минали и предстоящи локдауни можеха и могат да прекъснат тази верига от теми в “Календар на Емпатията”, както и да прекъснат и връзката с публиката.

Така се раждаха нови жанрове като “Zoom performance”, акции във Фейсбук пространството, специални излъчвания в YouTube канала и Фейсбук профилите на партньорите. В дебат за “НЕнасилие над жени” влизаха активисти от държавни и недържавни институции заедно с артисти, които разкриваха различни гледни точки и начини как да говорим за тези проблеми – открито без страх и предразсъдъци.

Артисти се смесваха с ученици в класните стаи, за да отправят послание за НЕнасилие сред подраствщите и в българското училище.

Видеоинсталацията „Една снимка милион екрани“ на тема миграционни процеси и съпътстващите ги лични драми, страхове и трагедии често пронизваше партньорските мрежи и държеше будно съзнанието ни – да приемаме различните, хората в беда и да изградим една защитена среда за тях в близост до домовете си.

И така бяха отбелязани:
“16.11.2020 г. – “Ден на толерантността”;
25.11.2020 г. – “Ден против насилието над жени”;
22.02.2021 г. – “Ден в подкрепа на жертвите на престъпления”;
27.02.2021 г. – “Ден за борба срещу тормоза в училище”;
25.03.2021 г. – “Ден на майката в България”;
09.05.2021 г. – “Ден на Европа”;
15.05.2020 г. – “Ден на семейството”;
01.06.2021 г. – “Ден на детето”;
04.06.2021 г. – “Ден за защита на децата жертва на агресия”;
20.06.2021 г. – “Ден на бежанците”;
26.06.2021 г. – “Ден в подкрепа на жертвите на изтезания”;
29.08.2021 г. – “Ден на Безследно изчезналите”;

Излъченото до тук като акции, спектакли, пърформанси и дебати можете да проследите в YouTube канала на проекта “Календар на емпатията” – Platformata NE. Всяко едно посещение в този канал ще ви срещне с висока мотивация на артисти да говорят по социално значими теми от свое име и от името на арт продуктите, в които участват. Един прекрасен артистичен калейдоскоп от установени имена, дебютанти и студенти програма “Театър” на НБУ.

Всички те изграждащи “Платформата Артисти за НЕнасилие”, която към днешна дата наброява над 40 артиста от различни жанрове и възрасти

Какво ни предстои в двата последни месеца на проекта – това са дните:

28.09.2021 г. – “Ден на Правото да знам”;
02.10.2021 г. – “Ден на НЕнасилието”;
Предстои и финално събитие “TOURFORMANCE. ГРАДЪТ HOTSPOTS”.

В Международния ден на правото да знам, специално за аудиторията на проекта „Календар на емпатията“ – ще говори професор Мария Славова – доктор по право, адвокат от Софийската адвокатска колегия и главен редактор на специализираното двуезично списание „Правен преглед“. Изказването ще бъде публикувано на 28-ми септември от 19:00 ч. във Фейсбук страницата на фондация „ПЛАТФОРМАТА НЕ“. Професор Славова ще ни разкрие параметрите на „правото да знам“, това право, което често забравяме или избягваме в поведенческия стремеж за съхранение. Нека поемем нейното предизвикателство и
да се възползваме да интегрираме още едно право в собствената си правна
система.

На 2 октомври също от 19:00 ч. ще може да чуете професор Десислава Бошнакова, една атрактивна и нестандартна дама (като младо момиче започнала кариерата си като стюардеса. Работила е като журналист, редактор в печатни и електронни медии. Доктор е по политически науки, магистър по театрална режисура. Преподавател по ПР в НБУ и още, и още, и още докато… през 2010 г. е наградена от БДВО за принос в развитието на PR професията в България.)

По специална молба на ръководителя на проекта „Календар на емпатията“ –доц. д-р Възкресия Вихърова, проф Бошнакова ще спре вниманието ни върху факта – какво казваме и чуваме, когато казваме и чуваме! Борба срещу насилието или НЕнасилие?! Бъдете с нас!

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *