• пн. апр. 15th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: Болестта на XXI век е внушението (ИНТЕРВЮ)

ByПетър Ангелов

авг. 1, 2020

Днешното интервю е с една изключително красива и уважавана дама от Югозапада, чието призвание е да помага на хората. Авторка е на книгата „Отровни стихове, легенди и една… Нимфея“. Какво е мнението на определяната като най-добрият психолог в Югозапада за наболелите проблеми, можете да прочетете в следващите редове.

Петър Ангелов: Деси, здравей! Днешното интервю ще бъде една идея по-различно и надявам се, по-полезно за нашите читатели. Първо искам да те попитам, как си? Надявам се да те намирам в добро здраве теб и близките ти..

Д-р Десислава Безинска-Шеинкова:  Благодаря, добре съм. Напоследък съм се захванала с търсене на по-редки и стари книги и при всяка свободна минута се заемам с четенето им.

Петър Ангелов: Една от темите които ще засегна е COVID-19.. Какво е мнението ти за вируса? Спазваше ли мерките?

Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: Спазвах стриктно мерките и продължавам да ги спазвам. Според мен държавата предприе мерки, които изглеждаха логични, но тъй като не сме се сблъсквали до сега с нещо подобно, няма как да знаем дали са адекватни и работещи. Вирус е ясно, че има, но всекидневното всяване на страх не беше най-добрата стратегия, защото покачи значително нивата на стрес у всички нас, а това неминуемо се отрази на психиката на хората и сега, след свалянето на карантината, започват да се виждат пораженията, които този постоянен страх внесе. Доста се увеличиха хората с паник атаки, много хора са с повишена тревожност и още куп други последствия.


Петър Ангелов:  Дори и твоят бизнес бе засегнат, макар че стартира онлайн терапии.. Те добре ли се отразяваха на редовните ти пациенти?

Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: Всеки човек в страната беше засегнат, а за бизнеса – това се усети доста силно. Като хората започнат да усещат финансова нестабилност, няма как да не помислят най-напред за основните си нужди, а на по-заден план останаха услуги като тези на психолозите, макар хората да имаха най-сериозна нужда от психологическа подкрепа. Що се отнася до онлайн терапиите – не е същото като живия контакт, но все пак до голяма степен помогнаха поне да запазим постигнатия напредък в работата с редовните ми клиенти, което не е малко.

Петър Ангелов: Свързаха ли се доста хора с теб покрай цялата какафония около COVID-19? Какви са твоите наблюдения? Какво предизвикваше вируса? Масова паника или..


Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: Свързваха се и се свързват с мен хора, които изживяха ужаса от паниката и най-вече ужаса от ширещите се новини за смъртни случаи. Да не забравяме, че у човека страха от смъртта е нещо естествено, а напомнянето, че тя е толкова близо до нас и може да сполети и нас, допълнително покачи тревогата у хората и това основно засилва търсенето на психологическа помощ. Единствен плюс на изолацията беше, че хазартно зависимите имаха възможност да направят опит да спрат да залагат, защото залите бяха затворени. Да, има онлайн казина, но не за всички те са притегателни.


Петър Ангелов: Наблюдаваха се доста интересни процеси в живота на хората. Едни се разделяха по време на изолацията, а други се събираха с бившите си партньори. На какво мнение си? Период ли е било това?


Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: Определено изолацията даде възможност на хората да се опознаят по-добре, да прекарат време заедно и да си направят равносметка на съжителството като накрая при някои това доведе до раздели. От друга страна, събирането с бивш партньор се случва, когато човек осъзнае, че до някъде липсата на време и ангажираност с този човек са довели до раздяла, а в ситуация на изолация, хората намериха и време и се ангажираха с общуване по между си. Сега, когато се връщаме към нормалността, отново ще има трусове в междуличностните отношения, та най-вероятно може да бъде определено като „период“.


Петър Ангелов: Коя според теб е болестта на 21 век? Напоследък, все повече хора са с паник атаки и пристъпи на тревожност..

Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: Болестта на 21 век е внушението. Телевизията, социалните мрежи, телефоните, подпомагат разпространението на лошите новини (а те са най-продаваеми), което внушава у хората идеята за безнадеждност, което води до повишаване на тревожността и съответно различни по брой и естество психични проблеми.


Петър Ангелов: Ти си автор на книгата „Отровни стихове, легенди и една… Нимфея“.  Планираш ли да издаването на втора книга?


Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: В тази книга се постарах да събера много и различни любовни истории, както и да покажа мъжката и женската гледна точка в ситуациите. Тя е книга – учебник по взаимоотношения между мъжете и жените, защото двата пола говорят на различни езици и често това води до разминавания. Надявам се, че ще събера още истории и гледни точки, за да напиша и втора в бъдеще, но за момента не планирам това.

Петър Ангелов: През август предстоят доста магнитни бури. По телеивизията предупреждават за хората и здравето им, но кажи ми, отразява ли се това и на психиката?


Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: Така наречената метеочувствителност я има и от няколко години усърдно се работи в посока създаване на разработки и изследвания в тази област. Няма как да не се отрази на психиката метеорологичното влияние. Обикновено по-чувствителните хора стават по-тревожни, повече депресивни състояния се отключват, а да не говорим, че се усеща едно вътрешно напрежение и напрегнатост. А що се отнася до предупрежденията по телевизията – отново опираме до внушенията и има хора, които ще видят симптоми на заболяване там, където всъщност има естествена реакция на тялото. Затова бих казала, че е добре да знаем, но не постоянно да се информираме за опасността от предстоящи промени във времето.


Петър Ангелов: Радва ли те факта, че си определяна като най-добрият психолог в Югозапада?

Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: Благодаря за определението, но не знаех. Радвам се, че хората са ме оценили, защото това означава, че не съм сбъркала с избора си на професия и вървя в правилната посока.


Петър Ангелов: Ако обявят второ извънредно положение, как мислиш че би се отразило на хората? Ами на теб?


Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: Аз вече съм подготвена да отреагирам ако това се повтори. Ти сам посочи, че онлайн терапиите бяха решението на проблема. Повече се притеснявам, че ще се отрази изключително зле на хората и ще ги тласне към задълбочаване на психичните проблеми и съответно ще се отрази много пагубно върху взаимоотношенията с близките, а и върху самооценката на доста хора (особено тези, които остават без работа).



Петър Ангелов: Като човек с богат опит в твоята професия, какво е мнението ти за България в момента? Ами за българите? Вървим ли към еволюция или по-скоро стоим на едно място?

Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: Може би визираш протестите, в които аз виждам зараждането на гражданско общество, което на нас българите ни е липсвало, затова може би вървим към еволюция. Що се отнася до България, аз не съм политолог, но от това, което съобщаваха по медиите останах с впечатление, че сме от страните, които са реагирали най-адекватно на създалата се ситуация, на фона на Великобритания, например, която е сред водещите европейски сили. Затова си мисля, че може би, нещата в майка България вървят към подобрение и израстване. Но тук роля имат и политиците, а какви и кои ще са те в бъдеще и дали ще съумеят да вървят в още по-добра посока – няма как да знам.

Петър  Ангелов: Все повече хора се страхуват да излязат от зоната си на комфорт.. Какво би им казала?


Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: Хората често следват несъзнавано една максима „по-добре познатото старо, отколкото непознатото ново“, а в много случаи старото е много по-лошо от идващото ново. Да не забравяме, че „когато се затвори една врата, друга се отваря“. Съвременният човек редовно чува тропане на другата врата, но от страх да не изгуби стоящото на вратата пред него и да не остане в нищото, просто не отива да провери какво го чака зад другата врата. Търсете новото! Никой не е направил и крачка напред, оставайки в зоната си на комфорт!


Петър Ангелов:  Как се виждаш след пет години?

Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: Доста труден въпрос, който аз самата често задавам на клиентите си. Знам със сигурност, че ще продължа да се занимавам с психология, а се надявам след 5 години да подготвям за издаване втората си книга и да съм развила себе си в посока правене на семинари, а не само индивидуална работа.

Петър Ангелов: Ако можеш да се опишеш с три думи, какви биха били те?

Д-р Десислава Безинска-Шеинкова:  Упоритост, работохолизъм, мечтател.


Петър Ангелов: Деси, благодаря ти за страхотното интервю! Надявам се наистина да достигне до повече хора, които ако усетят че нещо не върви – да се обърнат към теб. Какво си пожелаваш ти и какво ще пожелаеш на нашите читатели?


Д-р Десислава Безинска-Шеинкова: И аз благодаря! Пожелавам на всички ни най-вече здраве и никога да не спират да мечтаят, защото мечтите имат навика да се сбъдват!

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *