• нд. юли 21st, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

ХI-ТОТО ИЗДАНИЕ НА НАЙ-ГОЛEМИЯ ГАЛА КОНЦЕРТ ЗА ПОП И РОК МУЗИКА „СОФИЯ“ ИЗБРА СВОИТЕ ПЕСНИ!

ByПетър Ангелов

сеп. 17, 2021

София беше музика! В навечерието на празника на София, под патронажа на г-жа Албена Атанасова – заместник кмет Зала 1 на НДК събра творци, в подкрепа на обществено-значимата социална кауза „Да сверим биологичния си часовник на време“. Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България.

Музикалният форум посрещна тържествено изявени и млади композитори, текстописци, аранжори и изпълнители и представител на институции на „Стена на Славата“, за да запечатат звездните моменти по случай ХI-тото издание на Фестивала. 

По традиция, Събитието се провежда под изключителен и актуален за годината слоган. Музикалният форум тази година е насочен и към кризата, причинена от COVID-19. Пандемията от COVID-19 продължава да причинява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален мащаб, поради което усилията за предотвратяване на разпространението на вируса и защита на населението остават отговорност на цялото общество. Именно затова слоганът на ХI-тото издание  на събитието е в синхрон със стартиралата информационна кампания „Дай рамо на твоята най-добра защита! Ваксинирай се!“, за да насочи вниманието ни към голямата отговорност да запазим както своето, така и здравето на другите, за да бъдем отново заедно.

Фестивалът се проведе в категория: Конкурс за нова българска поп и рок песен. И този път Фестивално жури в състав: проф. Михаил Белчев (поет), проф. Захари Георгиев (композитор), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването „Бъди какъвто си“ по БНР), Любомир Дамянов (композитор), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), Йордан Георгиев (автор на предаването „Музикална стълбица“), Розмари Драгнева (музикален рeдактор – БНТ, автор на предаването „Музика, музика“ – БНТ2), Здравко Петров – Програма „Хоризонт“ и радио БИНАР и Христо Ламбрев (композитор, основател на група „Сигнал“, член на Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти изпита „затруднение“ при избора на призовите места.

За пръв път в единадесетата годишна история Фестивалът връчи три 1-ви награди в Конкурса за нова българска поп и рок песен, които бяха с равен брой точки. Те бяха представени от три от най-обичаните изпълнителки на българската сцена – Маргарита Хранова, Тони Димитрова и Петя Буюклиева.

1-ва награда получиха песните: „Завърни се, приятелю“по музика и аранжимент на Александър Савелиев, текст на Димитър Керелезов, в изпълнение на Петя  Буюклиева, песента „Любов в сегашно време“ по музика и аранжимент на Светослав Лобошки и текст на Красимир Трифонов, в изпълнение на Тони Димитрова и песента „Моя късна любов“ по музика на Иван Кръстев, текст на Джина Дундова, аранжимент: Димитър Гетов, в изпълнение на Маргарита Хранова. Наградата връчи големият поет проф. Михаил Белчев.

Песента „Любов в сегашно време“ получи и Специална Награда на Медиите, избрана от Фестивално жури на медиите в състав: Атанас Лазаров (Агенция за публични комуникации ПРофайл), Симеон Демирев – (вестник „България днес“), Анелия Попова – (Информационна агенция „Блиц“), Владимир Христовски – (Информационна  агенция „БГ Нес“), Ивелина Георгиева (информационен сайт „My Family.bg“), Ивайло Кицов (Главен редактор на MySound.bg), Антон Стефанов (журналист).

Звездният PR Атанас Лазаров “PR на годината 2020”  връчи наградата на медиите на музикалната емблема на Бургас  Тони Димитрова. 

Специалната награда на Фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев получи песента: „Младостта не се продава” по музика и аранжимент на Валери Славчев и Димитър Бенков, текст: Валери Славчев, в изпълнение на група „Хоризонт“. Наградата връчи съпругата на Петър Гюзелев -Ефросина Гюзева.

Конкурсът излъчи и две 2-ри награди, които също бяха с равен брой точки: Това са песните: „Кажи“ по музика и текст: Антон Серкеджиев, аранжимент и изпълнение на групата Delta Roostrs и  песента на група „Хоризонт“ – „Младостта на се продава“. Наградата връчи Любомир Дамянов.

3-то място бе присъдено на песента „Не спи градът” по музика и аранжимент на Асен Драгнев, текст на Добромир Банев, в изпълнение на Богдан Томов. Наградата връчи Иван Тенев. 

Награда и плакет „Добро сърце“ за 2021 г. се присъди на специалния гост на фестивала – Нуртен Юнсев Дел Луче, която живее в Турция, но е родена в България. Тя е певица, текстописец, композитор и артист и оказа специална подкрепа на Каузата „Роди дете в България“ и Информационна кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме“. Наградата връчи Председателят на организационния екип на Фестивала – Пейо Пеев. 

Наградата за цялостно творчество и принос в българската музика се присъди на един агент с голямо досие – от черно-белите клавиши на пианото до нашия детски спомен – Иван Тенев, който тази година посрещна 70-ия си юбилей! Призът и специалният плакет връчи Жени Монева.

Специална награда за цялостно творчество получи и легендарната група „СПРИНТ“, която тази година празнува 40 години от създаването си с концерти в София и страната „2Х20 ГАЛАКТИКА“, в подкрепи каузата „Роди дете в България“ и Информационната кампания „Да сверим биологичния си часовник навреме“. Наградата връчи зам. областният управител на София град г-жа Живка Такева – Първанова.  

По случай празника на София, Росица Кирилова поздрави гостите в емблематичната песен „Вяра, надежда, любов“, заедно с прекрасните изпълнители с увреден слух от група „Жестим“. С магията на жестовете те предадоха посланията на песента. 

Каузата подкрепиха и Председателят на Държавна агенция за закрила на детето – д-р Елеонора Лилова, директорът на Столичната организация на „Българския червен кръст“ – Петранка Недялкова, Елиянка Михайлова – директор на дирекция „Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“, както и представители на други институции. 

Домакините на събитието – Наско Стоянов от БГ радио и Мария Сивкова – Илиева подгряваха публиката и поддържаха доброто настроение.

Фестивалът се организира от Столична община и Сдружение „Спринт Продакшън” и с подкрепата на Министерство на културата, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Националния дворец на културата и в партньорство с Българска музикална асоциация /БМА/ и Сдружението „Независими автори, музиканти и продуценти“ /СНАМП/.

За Кампанията:

И тази година „София 2021” подкрепи Кампанията „Нека бъдем по-добри“, която е фокусирана върху една много важна обществено значима кауза: Информационна кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник“. Целта е информиране и превенция на жените за установяване на яйчниковия резерв в по-ранна възраст, което дава информация за репродуктивните им възможности. Същността на инициативата е да насърчи жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус и да вземат адекватни мерки. Това изследване отнема минути, но резултатът може да е един нов желан човешки живот. 

В подкрепа на каузата беше представена и емблематичната песен на кампанията „Мечта за дете“, в изпълнение на Галя Георгиева, група „Жестим“ и децата от „Палави ноти“ с ръководител Венелина Петрова. Песента е по музика и аранжимент на композитора и музикант Пейо Пеев и текст на Ивелина Рускова. 

Песента на Публиката ще стане ясна в Централната емисия „Новини“ на БНТ на 27.09.2021 г. До тогава може да се избира с помощта на Българския дарителски форум от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента-фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цена на един SMS e 1.00 лв. с ДДС (за абонати на Telenor, VIVACOM и А1). Средствата са в полза на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ и Информационнатакампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник“.

Голямата Награда на „Публиката“ е екскурзия в Египет и е осигурена от Туристическа агенция АБАКС. 

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *