• пт. мар. 29th, 2024

АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА С ПЪРВИ ДВОЕН АЛБУМ САМО С АВТОРСКИ ПЕСНИ

ByПетър Ангелов

окт. 28, 2021

Кокошка припаднала на снимките
на триото с Бойка Дангова и Нелина

Дуда и Денка“ е историята със съседката й

„Златен век на цар Симеон“ сред шедьоврите в колекцията

Певицата Антония Рангелова, която още в началото на кариерата си е наречена „новата Лили Иванова“ заради феноменалното си изпълнение на „Камино“ в конкурс за млади изпълнители, издаде първия си двоен албум. Дисковете са наречени „Дядовата къща“ и „Българка“ и съдържат по 12 нови авторски песни, които самата тя е написала като музика и текст.

Една от тях – „Коледно хоро“ е по стихове на големия поет Найден Вълчев, авторът на „Една българска роза“ и вече се превърна в хит от изпълнението на младия певец Валентин Велчев. По аранжиментите Антония Рангелова е работила заедно с едни от най-добрите ни композитори като Пламен Велинов, Светослав Лобошки, Валери Димчев, Виктор Йорданов, Сергей Стойнов, както и Сашко Митковски от Македония. Една от изненадите във втория диск е парчето „Жената в бяло“, която е в дует с Тоте Козарев, а аранжиментът на друг македонец – Любчо Коко Стефанов.

Най-големият хит, който досега е излязъл от проекта, е песента „Трите снаи“, която Антония Рангелова изпълнява заедно с колежките си Бойка Дангова и Нелина. Тя бе избрана за фолклорна песен на 2020 г. от зрителите на Фолклор тв. Любопитна история разказва авторката и изпълнителката около снимките на песента за новогодишната програма на БНТ: „В нея се пее как се караме за кокошка и режисьорът Димитър Шарков беше осигурил три кокошки в различни цветове. Едната припадна по време на снимките и той ги спря. От екипа й даваха да пие вода от чаша, но им казах да й натопят клюна, а те си мислеха, че се шегувам. След като го направиха, тя се освести, изтръска се и вече беше готова да продължим снимките. На тях присъства и голямата ни актриса Татяна Лолова, за която участието в „Новогодишна щръклица“ може би й беше последната изява на екрана“.

Друга потенциална песен, която да се превърне в хит като „Трите снаи“, е песента „На седенка“. Дуетът с Атанаска Иванова в момента е един от най-излъчваните по Фолклор тв, а певиците непрекъснато получават комплименти за оригиналната идея да влязат в ролите на Дуда и Денка. „На мен като малка ми викаха Дуда, а аз сега така наричам внучката си. Денка пък е съседката на вилата, с която прекарваме незабравими уикенди. Един ден ми хрумна да направя такава хумористична песен, в която двете да сме лирическите героини. Да си призная, не съм очаквала, че точно тя ще има такъв голям успех“, споделя Антония Рангелова.

Две от композициите в албума тя е представяла на фестивала „Пирин Фолк“ в Сандански – „Повея ветрец“ през 2019 г. и „Седем сина“ през 2020 г.

Един от най-големите бисери в колекцията е баладата „Златен век на цар Симеон“. „Видях това стихотворение във фейсбука на известния ни текстописец и драматург Веселин Маринов – Змея. Много ми хареса, но се наложи доста да го преработя, за да се превърне в песен. Аз съм учител, имам афинитет към историята и затова тази песен за мен не е изненада. Смятам, че тя би могла да има и много добър образователен ефект върху подрастващото поколение, тъй като точно в момента, в това време разделно, имаме нужда да си припомним добрите примери от историята ни, за да вървим напред“, коментира Антония Рангелова.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *