• вт. апр. 23rd, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Димитър Божков: Следващата ми изложба, може би, ще бъде в чужбина! (ИНТЕРВЮ)

ByПетър Ангелов

юли 15, 2021

Днешното ми интервю е с едно изключително талантливо момче, което открива изкуството и се влюбва в него. Само след броени дни, стартира изложбата на Димитър Божков във Варна, която е „Коктейл от цветове“ в Graffit Gallery от 20 юли до 20 август. Какво сподели той пред мен, можете да прочетете тук.

Здравей, Димитър. За мен е огромна чест и удоволствие да взема интервю от теб. Вероятно ти е писнало от този въпрос, но как започна всичко? Как се запали по изкуството и рисуването?

Ами имаше един интересен момент в който видях едни картини, а именно класически творби на големи майстори и си казах “ е това и аз мога да го направя”, гледайки преливането на цветовете, линиите и така нататък. Както Моцарт вижда пиано и може да създаде музика, така съм аз с боите, просто го усещам. Започнах да рисувам в труден период от живота ми, мисля че обстоятелствата ме подбутваха да открия моето нещо. Започнах да рисувам първо графики, след това с маслени бои, около преди 6-7години. Преди това не съм се занимавал с изкуство.


Имаш ли муза? Във всеки един момент ли можеш да твориш или чакаш вдъхновение?

Като цяло удоволствие намирам, когато създам нещо, което ми харесва, за момент се чувствам уникално, това ме кара да продължавам. Не винаги обаче излиза нещо, което ми харесва, но тогава трябва да включим и волята да продължаваме да се трудим.

https://www.instagram.com/p/CP2_1h1FGtN/?utm_medium=copy_link

Как реагираха приятелите и семейството ти на това, че страстта ти е рисуването? Подкрепиха ли те в началото, разкажи ми.

Да, всички ме подкрепят. някой не го четяха по начина, по който аз и в началото подхождаха по скептично, но с развитието, това се промени. Радват се и се гордеят. Това ми е достатъчно.


Имаш наблюдение върху живота в България и живота в чужбина? Къде е по-доброто място за живеене според теб?

Аз предпочитам живота в Италия, опознах я и я обикнах. И България има свойте отличителни черти и природни красоти – Италия също, но най-значимото, което на мен прави впечатление е, че в Италия човек става по-позитивен, по-спокоен, по-щастлив, дори с малко. Хората да топли, заобиколен си от красота, изисканост, мода и така нататък. Тези малки детайли те карат да мечтаеш, да мислиш положително и, може би, да се трудиш повече.

https://www.instagram.com/p/CPajg7DlroR/?utm_medium=copy_link

Имало ли е момент, в който си искал да спреш да рисуваш?


Даа, много често идва този момент, когато не ми се получава картината, захвърлям всичко, но след кратко време пак захващам.


Имаш подкрепата и си бил високо оценен от български художници.. Това мотивира ли те още повече? Тяхната оценка важна ли е за теб?


Тези художници са моето вдъхновение и като личности, и като творци. Живота им е необикновен, те са пълни с енергия и идеи и най-важното те са свободни..



Изложбата във Варна, ще бъде твоята 6-та изложба.. Вълнуваш ли се?

В денят на откриването вълнението със сигурност ще се покаже, сега е подсъзнателно.


Знаеш, че няма как да пропусна да попитам, обмисляш ли следващата си изложба?


Да замислял съм се за следваща, може би, в чужбина.

https://www.instagram.com/p/Bp2B8f_HHLq/?utm_medium=copy_link

Повлия ли COVID-19 на живота и на психиката ти и отрази ли се това върху творбите ти?

Ковид промени много насоки и хора, отрази се при всеки различно. При мен донесе няколко промени в живота ми, но върху психиката не, нито върху творбите ми.


Смяташ ли че в България има хора, които биха оценили изкуството ти? Знаеш, всеки масово твърди че българина е глуповат..

Навсякъде ще се намери човек, който да те оцени, според възможностите си. Някъде са по-малко тези хора, другаде повече.


Ако можеше да върнеш времето назад и да промениш нещо, би ли го направил?

Бих направил повече грешки, повече опити, от там идва опита и от него идва успеха. повече концентрация върху важните неща от живота ми.

Как се виждаш след пет години?

След 5 години всичко, което съм да е в пъти повече. И с едно прекрасно щастливо семейство.


Кои са трите най-важни неща, които не можеш?

Няма такива, всичко се учи, когато се решиш да го направиш.


Много ти блгодаря затова, че откликна на поканата ми и успяхме да направим интервюто. България трябва да се гордее с талант като теб. Какво си пожелаваш ти и какво ще пожелаеш на нашите читатели?

– Пожелавам всеки да намери своето призвание, което да му носи щастие и успехи!

https://www.instagram.com/p/Beu3wcFD73_/?utm_medium=copy_link

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *