• сб. апр. 20th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Използваме жило за ръчна спирачка всеки път когато задействаме вторичната спирачна система

ByПетър Ангелов

фев. 2, 2022

Всеки шофьор добре знае, че може би една от най-съществените части от оборудването на всеки един автомобил касае спирачните му системи. Да шофираш добре и безопасно далеч не се ограничава само и единствено до движението и ускоряването – еднакво по важност е и умението на превозното средство да намаля скоростта си или да спира напълно. За тази дейност са отговорни спирачните системи. При втората откриваме важен компонент, известен като жило за ръчна спирачка, и именно за него ни се иска да си поговорим днес.

Първичната спирачна система използваме ежедневно, докато шофираме – именно чрез нея намаляме скоростта на превозното средство по време на движение или го спираме напълно на място. Тя се задейства посредством педала на спирачката, намиращ се в купето на колата. Съвсем естествено, обаче, инженерната мисъл предполага оборудването на превозното средство с алтернатива – тук на сцената излиза вторичната спирачна система с всичките й компоненти и оборудване.

Целта и ролята на вторичната спирачна система е да замести първичната в ситуации, които налагат това. Знаем добре, че никой автомобилен компонент не е застрахован от повреда или авария. Освен това, вторичната спирачна система използваме и при необходимост от паркиране под наклон. Именно тогава на хоризонта излиза и гореспоменатото вече жило за ръчна спирачка. То служи като свързващ механизъм между ръчната спирачка в купето и дисковите спирачки, чиято роля и цел е да блокират движението на задните колелета. Така всеки водач на превозно средство ще е спокоен, че автомобилът му е сигурно застопорен на място под наклон.

Разбира се, и жилото за ръчна спирачка може да претърпи значителни повреди, изискващи незабавна професионална намеса. Износването и скъсването са сред най-честите причини, които биха могли да ви принудят да посетите лицензиран автосервиз. Експертите съветват да не рискувате в опити сами да отстраните настаналата повреда. Вероятно е допълнително да задълбочите проблема, а това, от своя страна, допълнително ще усложни и утежни цялостната ситуация. Затова, когато забележите, че ръчната спирачка не работи изправно и под наклон колата ви не е обезопасена, веднага се свържете с механик, който да диагностицира и отстрани проблема с жилото.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *