• ср. апр. 24th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Какво да гледаме при покупка на часовник?

ByПетър Ангелов

ян. 26, 2022

Определете бюджет

Часовниците се предлагат във всички възможни ценови диапазони. Преди да изберете часовник, трябва да определите каква сума сте готови да похарчите. Имайте предвид, че евтините немаркови часовници обикновено са лошо изработени и могат да се повреждат често.

Ако сте се спрели на определена марка, ще трябва да определите бюджет, който да отразява ценовите категории на марката.

В различните ценови категории може да има голямо разнообразие от марки и видове часовници, които можете да намерите. Колекционерите на часовници могат лесно да похарчат 20 000 USD за луксозен часовник, но Вие можете да намерите качествени часовници и в диапазона от 200 USD.

Избор на функции

Изберете между аналогови и цифрови циферблати. Часовниците могат да показват времето в цифров вид, когато времето е представено под формата на числа, или в аналогов вид, когато се използва часовник с минутни и часови стрелки. Размерът на цифрите или циферблата може да варира при различните часовници, а цифрите могат да бъдат с различни стилизирани шрифтове.

Някои хора предпочитат да използват цифрови часовници за по-удобно разчитане. Цифровите часовници обикновено са по-евтини, тъй като не са предназначени за официално облекло.

Аналоговите циферблати са с по-класически и традиционен вид и са склонни да останат на мода по-дълго от цифровите. Съществуват различни видове аналогови циферблати. Някои могат да имат цифри, обозначаващи всеки час, други – само четири, а трети нямат цифри и използват символи за отбелязване на всеки час.

Изберете между механични и кварцови часовници

Съществуват два основни вида механизми, които по същество са двигателят, който захранва часовника и позволява правилното му функциониране. По-голямата част от часовниците попадат в една от двете категории – механични или кварцови.

Съществуват два основни вида механични часовници: автоматични и ръчни.

Автоматичните часовници могат да се пренавиват през целия ден. Ръчните механични часовници трябва да се пренавиват ежедневно, за да работят. Качествените механични часовници обикновено струват повече от 1000 USD и имат по-високи разходи за поддръжка.

Кварцовите часовници са по-прецизни от механичните и могат да се намерят в по-широк ценови диапазон – от 50 до 500 USD. Разходите за поддръжка са много по-ниски, тъй като ще трябва само от време на време да сменяте батерията, която обикновено е около 10 долара.

Опитайте се да се съсредоточите върху качеството, а не върху количеството. Висококачественият часовник ще издържи наистина дълго време!

Разгледайте допълнителните функции

Часовници, които правят нещо повече от това да показват времето и датата, се наричат сложни часовници, затова допълнителните функции се наричат усложнения. Усложненията могат да се намерят на различни цени и може да са важни за вас, а може и да не са. Ето някои често срещани усложнения, които трябва да търсите:

• Таймер
• Специални материали като скъпоценни камъни или диаманти
• Смарт функции
• Водоустойчивост
• Осветен циферблат
• Аларми
• Фитнес проследяване

Пробвайте

Това е най-добрият начин да разберете дали даден часовник е пропорционален на китката ви и дали Ви харесва външният вид. Каишката трябва да приляга плътно, а корпусът да е центриран върху китката ви.

Избягвайте прекалено големи часовници, обикновено с диаметър на корпуса над 50 мм, освен ако не сте много високи и нямате големи китки. Прекалено големите часовници могат да загрозят китките ви и да изглеждат груби и демоде.

Металните верижки обикновено се нуждаят от добавяне или премахване на звена, за да се персонализира прилягането.

Това ще ви даде представа и за теглото на часовника. Някои часовници са по-тежки от други, а тежестта на часовника може да бъде както успокояваща, така и натоварваща.

Намерете търговец на дребно, на когото имате доверие

Независимо дали купувате от колекционер, местен бижутер, часовникар, голям търговец на дребно или онлайн магазин, трябва да можете да се доверите на лицето или компанията, от която купувате.

Прегледайте отзивите за компанията онлайн, за да видите дали има някакви проблеми с качеството на продуктите.

Прегледайте оторизациите на търговеца на дребно

Подобно на автомобилите, търговците на дребно могат да станат оторизирани дилъри на определени марки часовници. Марки като Rolex и TAG Heuer ще посочат оторизирани търговци на дребно на своите уебсайтове. Оторизираните търговци на дребно могат да ви помогнат да се чувствате сигурни, че купувате истински луксозен часовник, а не фалшификат.

Ако търсите по-малко известни марки часовници, това няма да е проблем, тъй като марката най-вероятно няма да оторизира други търговци освен себе си.

Проверете гаранционните политики

Часовниците се повреждат и ремонтът им може да бъде скъп. Различните марки часовници предлагат различни гаранционни политики, които покриват повреди или ремонти, което може да помогне за компенсиране на разходите за ремонт. Проверете дали има срок на действие на полицата и какво покрива тя.

Вижте дали избраният от вас търговец предлага допълнителна гаранция. Например, някои търговци на дребно ще заменят батерията на часовника или ще покрият основни ремонти в магазина.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *