• чт. мар. 28th, 2024

Любимите рецепти на шеф Нели Ангелова

ByПетър Ангелов

май 16, 2021

Нели Ангелова е говорителят на фамилията, но шефът в кухнята е съпругът й Пламен Сладкаров.

Манастирските манджи се готвят бавно и с наслада

Все повече стават пицариите и заведенията за бързо хранене у нас, затова да намериш ресторант с традиционна българска кухня е все по-голям лукс. Подобни места са предпочитани от чужденците, но имат и немалко постоянни български ценители, които спасяват положението в дългите месеци на ограничения заради пандемията. 

Вкусовете и на наши, и на чуждестранни клиенти познава много добре Нели Ангелова, която повече от 20 години върти със съпруга си един от прочутите софийски ресторанти – „Манастирска магерница“. Преди да го създадат, двамата обикалят 60 манастира и събират стари, автентични рецепти. На някои места им ги дават с радост, от други ги „открадват“ с благородна цел. 

Общото за рецептите е, че се изпълняват с натурални продукти, защото всеки манастир навремето е разполагал с двор и сам си е отглеждал храната. Другото общо е, че ястията се готвят бавно – българската кухня като обработка отнема минимум 6-7 часа. Няма как чомлек или друга задушена гозба да се направи за час. А когато говорим за манджа от Родопския или от Шуменския край, обикновено става дума само за разлика в подправките, не и в технологията…

Любимите рецепти на шеф Ангелова
С мъжа й Пламен Сладкаров са ги събрали от 60 магерници

Нели Ангелова не е от топ готвачите, които се явяват на международни състезания, нито е специализирала в чужбина. Напротив, може да се каже, че е самоука, тръгнала от сервитьорка в някогашния „Балкантурист“ и усъвършенствала се в кухнята под надзора на съпруга си Пламен Сладкаров. Той е потомствен кулинар и фамилията му никак не е случайна. Неговият дядо е бил главен готвач на Военното училище в Шумен и детството на внука е преминало около печките. Пламен разполага и със стари кулинарни книги, някои – 100-годишни. В момента той е главен готвач на семейния ресторант в центъра на София, за който се чудиш заведение ли е, или етнографски музей, а менюто, написано с вдъхновение и чувство за хумор, е като ода на епикурейството.

Автентичните рецепти, които семейството е записало от 60 манастира – постни, с месо, с риба, отговарят на нашенската традиция като начин на приготвяне и на нашия вкус. Използват се продукти и добре познати подправки от родни производители.

Затова и кухнята на съвременната магерница напомня на домашната, и то на тази от по-стари времена. Едни от най-търсените ястия са боб чорба, агнешки курбан, каша от коприва и спанак, градинарски гозби, агнешко по гергьовски, свинско, наденички и суджуци, печени на жар. И топла, дъхава питка, за да си изтопиш и соса.

Варненски тиквички с кашкавал

Необходими продукти:
250 г тиквички
80 г печени чушки
50 г сирене 
50 г кашкавал
10 г чесън
15 г копър
15 г магданоз
20 г масло 
олио за пържене     

Начин на приготвяне:
Нарязваме тиквичките и прясно изпечените чушки, овалваме ги в брашънце и запържваме в малко мазнина. В намазана с масло тавичка  се  нареждат последователно ред тиквички, ред чушки, които се поръсват с настъргано кашкавалче и малко сиренце. Поръсваме с магданоз, копър, чесън и малко любов от готвача, поставяме парченца краве масълце и запичаме в силно сгорещена фурна. Гарнираме с добре охладено бяло винце..

Мамина гозба

Необходими продукти:
250 г свинско месо
150 г домати
1 връзка магданоз
черен пипер
3 яйца
20 г чесън

Начин на приготвяне:
Свинското месце се нарязва на по-големи парченца, намазва се с чеснова кашица, магданоз и черно пиперче и се оставя за около един час. През това време печем доматки на жарта и ги пасираме с миришките (подправките – бел.ред.) Месото опичаме на скарата, нарязваме на ивици и прибавяме към пасираните домати. Преди да поднесем гозбата, чукваме две-три яйчица, разбъркваме и поднасяме с много магданоз. И за да бъде удоволствието пълно, ще опечем картофки в жарта.

Маданската с агнешко

Необходими продукти:
250 г агнешко месо, младо и крехко
1 връзка зелен лук
1 връзка пресен чесън
червен и черен пипер
дафинов лист
сол
мазнина за пържене

Начин на приготвяне:
Парченцата месце пържим в мазнинка до побеляване. Добавяме бялата част на връзка зелен лук и връзка чесън (ситно нарязани) и задушаваме на тих огън. Ръсим червен и черен пипер, сол, дафинов лист. Останалата зелена част на лука и чесъна режем на едро и попарваме с вряла водичка, отцеждаме и прибавяме към гозбицата. Баба ми я сгъстяваше с препечено брашно. А иди, вика, унуче, на двора. Откъсни малко тарос и гьозум… то носва.

Риба в градина

Необходими продукти:
250 г рибни филета
30 г моркови
10 г целина
50 г гъби
20 г малки лукчета
20 г маслини
20 г магданоз
30 г домат
червен пипер, сол
мазнина за задушаване

Начин на приготвяне:
Мазнината се затопля и в нея се задушават до омекване нарязаните на дребно лук, моркови и целина. Прибавят се нарязаните на филийки гъби и червени домати и се задушават до изпаряване на водата. Прибавят се червеният пипер, маслините без костилки и почистените лукчета. Отгоре се поставя почистената, нарязана риба. Ястието се поръсва със ситно нарязания магданоз и се пече във фурна до готовност.

Източник: Труд

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *