• чт. мар. 28th, 2024

Мими в страната на чудесата

ByПетър Ангелов

юли 7, 2021

Или как с общи усилия помогнахме едно дете да расте здраво и щастливо и върнахме надеждата на родителите му

Това е историята на малката Мария. Ако я попитате, къде живее, тутакси ще ви отговори, че „разбира се принцесите и техните придворни обитават приказния замък на улицата с най-сладките череши в най-голямото кралство“. Заедно в кралството на Мими живеят мама, тати и нейната по-голяма сестра. Нашата малка героиня е едно 4-годишно слънчево дете, включено в програмата ни за комплексна подкрепа за успешно интегриране в образователната система на деца със специфични потребности и деца под закрила към Центъра за обществена подкрепа „Щастливо детство“. Майка й научава за фондация „За Нашите Деца“ в болницата, в труден за семейството момент. На детето била поставена тежка диагноза. Там, в болницата, тя разбрала, че въпреки тежките думи на лекарите има едни хора, които могат да помогнат на нейната малка принцеса.

Мария дойде при нас през ноември миналата година – недоверчива и изплашена. Доведоха я родителите й – изморени и притеснени, почти загубили надежда за детето си. Гледаше ни с огромните си зелени очи и сякаш искаше да ни разкаже как се чувства, но не можеше. Веднага я усетихме и видяхме потенциала и искрата в очите й. От първия ден започнахме работа с нея. В началото идваше плаха, гледаше ни с учудване и малко недоверие, но и с много любопитство. А ние като една задружна дружина на Робин Худ, поведохме Мария през магични светове. С креативния ни логопед откриваха вълшебни думи и правеха магични картички за мама. С рехабилитатора преследваха разбойници през омагьосаната гора и се катереха по високи дървета, за да видят върховете на планините. Със специалния педагог откриваха цветни цифри и букви. Накрая всички заедно танцувахме на кралски бал, пременени в най- красивите си рокли, а Мими беше нашата приказна принцеса. Малко по малко детето започна да се смее по-силно, да танцува и да ни говори все по-уверено. Мария вече смело тичаше към черешовите дървета на нейната улица, които преди бяха недостижими за нея.

След няколко месечна работа на нашия екип, Мими от неуверена, изплашена, мълчалива и затворена в себе си, с предизвикателства в развитието, се превърна в цветна пеперуда, която не спира да говори, познава всички цветове, букви и цифри. Скача като белия заек, катери се като пантера, тича и играе наравно с другите деца, справя се с всички задачи много по-успешно, показва завидни резултати в детската градина, защото може. Защото заедно успяхме.

Днес лицата на всички онези хора, които седяха зад Мими греят, но едни усмивки греят много по-силно – тези на нейните родители. Те са много по-спокойни и уверени за момиченцето си.

Мария е здраво и щастливо дете.
Нейните родители ни дадоха шанс да помогнем, а ние им върнахме надеждата.

Успяхме да направим това и благодарение на вярата на нашите съмишленици и партньори от The Human Safety Net и Дженерали България, които инвестират в развитието на нашите услуги за ранно детско развитие.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *