• чт. апр. 18th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Премиерата на пиесата „Читотин“ по пиесата на Анна Багряна

ByПетър Ангелов

май 16, 2022

Премиерата на „Читотин” по пиесата на А. Багряна ще се състои на 18 май 2022 г. от 16:00 часа в голямата конферентна зала на хотел „Палм Бийч” в Златни пясъци. 

Режисьор – Ревенко Марина Борисовна.

Спектакълът ще бъде представен от участниците в театралното студио, създадено на 6 април 2022 г. в хотел Палм Бийч, Златни пясъци в България,от Ревенко Марина Борисовна.

Това са ученици – украински деца от Мариупол, Никопол, Днепър, Киев, Одеса, Николаев, Лвов, Виница, Харков и много други градове на Украйна. Те се евакуират в България като част от държавната програма на българското правителство за подкрепа на украинци, намерили убежище в страната от войната на Русия срещу Украйна.

Пиесата „Читотин“ е по мотивите на „Читотин от страната на Чинихланд“ на известната украинска писателка Анна Багряна, която отдавна живее в София, България. 

Историята е посветена на украинските деца, засегнати от войната, която Русия води срещу Украйна.

Уникалността на тази пиеса е, че ще се играе само веднъж. Децата никога няма да се съберат и да са заедно  отново,  в тази страна. Всеки ще отиде в градовете си, но споменът за тази пиеса, изиграна от украински деца в евакуацията в България, ще остане в мислите и сърцата им за цял живот.

Спектакълът е своеобразна художествена благодарност към българския народ и ръководството на хотел Палм Бийч за гостоприемния подслон на украинските бежанци в България.

За автора:

Анна Багряна е поетеса, романист, драматург, преводач, автор на седем стихосбирки, романи „Етимология на кръвта“, „Странна любов“, „Дошкуляк“, сборник с разкази „Македонски разкази“, пет книги с проза за деца , фантастичен роман за тийнейджъри „Вятърна планина“ и сборник с пиеси „Над времето“, преведени над 35 книги с поезия, проза и драма на български, македонски и други езици.

В Полша, Белгия, Азербайджан, България, Сърбия и Република С.Македония са издадени отделни книги с поезия и проза, както и сборници с пиеси. Спектакли по пиеси на А. Багряна се поставят в театри в Украйна, САЩ и Република С. Македония.

Лауреат на Международната украинско-германска награда на име О. Гончар, конкурси „Коронация на словото” и „Факел” (2008 г.), Литературен конкурс СФУЖО им. Маруся Бек (Канада, 2009), Международни литературни награди „Сребърна летяща писалка” (България, 2009), Средиземноморска академия. Братя Миладинови (Р. С. Македония, 2012), „Свещта на Наймита“ (Р. С. Македония, 2012) и др.

Член на Националния съюз на писателите на Украйна и Асоциацията на украинските писатели.

За режисьора: 

Ревенко Марина Борисовна – Изпълнителен директор на Благотворителната фондация за човешко развитие Виница; основател, директор и управляващ на Народен театър-студио „Седмото небе” ВНМУ. М. Пирогов (съществува от 17 години), образцовият театър-студио „BIRD“ (съществува от 6 години), уникалният «Особен театър“ за деца с аутизъм, синдром на Даун и детска церебрална парализа (съществува от 3 години).

Всички театрални групи са добре познати не само в Украйна, но и в чужбина.

Те са многократни носители на голямата награда на международните и всеукраински театрални фестивали; победител в регионалния конкурс „Човек на годината” в номинацията „Филантроп на годината”; специална практика «Особен театър“ за деца с аутизъм, синдромът на Даун и церебралната парализа стана победител в първа степен на конкурса „Най-добри приобщаващи практики на Украйна“ – 2021 г.; награден с орден „За развитието на Украйна“ (Всеукраинска асоциация „Страна“, №615); Медал „За служба на изкуството“ (Всеукраинско сдружение „Страна“, №6820; почетен знак – юбилейният медал „30 години независимост на Украйна“ (НПО „Запорожски младежки екологичен и краеведски център“, №808). Април-май 2022 г.

Тя организира безплатно театрално студио в хотел Палм Бийч и продължи да работи със специални деца от Украйна, живеещи в хотела, като част от държавната програма на българското правителство за подслон на украински бежанци.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *