• сб. апр. 27th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Савов подкрепя протеста срещу ниските заплати на културните дейци

ByПетър Ангелов

дек. 13, 2023

Популярният великотърновски музикант Петко Савов се обяви в подкрепа на протестиращите културни дейци в страната.

Ето какво сподели пред нас музикантът, както и в страницата си във Фейсбук:

„Вярно е, че въпросът не ме касае пряко, защото работя изцяло в частния сектор, но това е само на пръв поглед. Истината е, че образованието и културата засягат много и пряко всички нас. И трябва да са приоритет. Защото наистина – народ без култура е народ без бъдеще, какъвто бе и надслова на последния протест. А и е крайно време да заприличаме на гражданско общество и да започнем да се подкрепяме. 

В България никога никой не подкрепя другите, особено щом не го засяга лично. А реално ако има проблем в даден сектор – той засяга всички. А проблеми с финансирането на културата и работещите в сектора има от години.

Парите, които всяка европейска държава отделя от общия си бюджет за култура, са минимум един процент и нагоре. У нас този процент е 0,4. Дори не е и наполовина. Ще кажете, че половин процент и малко не е кой знае какво, но в цифри – това са милиони левове, които са жизнено важни за нашите оркестри и театри, за работещите в тях артисти и музиканти. Заплатите на хората в бранша от години са около минималната за страната, което е меко казано унизително. Това реално е причината и аз самият да не работя в културен институт, въпреки че съм професионален музикант. А знаете ли колко родители съветват децата си да не стават музиканти!? Дори артисти и музиканти го казват на своите деца… Аз не искам да казвам на детето си да не става музикант!

Заплатите на учителите вече се увеличават и се вижда засилен интерес към този сектор. Нека се случи същото и в културата. Защо дори наистина да не се приравнят бюджетите на двата сектора, да са под една шапка, ако е нужно – в едно министерство, но да има обща стратегия за развитие.“

Припомняме, че това е втори протест в рамките на месец, в който културните дейци протестират срещу ниските си доходи. Първият беше преди малко повечето месец, в деня на народните будители. Тогава работещите в сектора се събраха пред Столичната библиотека, но недоволство имаше на различни места в страната. Сега протестът бе пред културното министерство, а исканията са формулирани в три точки – да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения; осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри. Настоява се и за гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите състави, постигнат в браншовите колективни трудови договори.

След края на новия протест, министърът на културата се срещна с представители на синдикатите, но не беше постигнато съгласие. Очаква се да има нов на 18 декември.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *