• чт. мар. 28th, 2024

СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ ШЕФ ГОТВАЧИ ОЦЕНЯВАТ НАЙ-ДОБРИТЕ УЧАСТНИЦИ В ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА BIOREST CUP 2023

ByПетър Ангелов

апр. 11, 2023

ШЕФ АЛБЕРТ АДРИА И ШЕФ ЕДУАРД АЗУАЗА ЧАСТ ОТ ЖУРИТО НА СЪСТЕЗАНИЕТО

 

 

Този декември, в периода между 5-и и 7-и, най-зелената локация в столицата – регионален център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ ще посрещне за първи път престижното състезание за професионални готвачи и бармани – BIOREST CUP. По време на форума, освен голяма надпревара между участниците, ще се проведат още творчески и бизнес практически мастър класове, лекции от световно известни имена в бранша и специализирано изложение.

 

В състезанието ще вземат участие едни от най-изявените кулинарни таланти, не само от нашата страна, но и от Балканите. Целта на състезанието е да мотивира участниците да покажат своите умения и да ги развият, да премерят сили отборно и да усъвършенстват знанията си. Участниците ще имат възможност да научат последните тенденции, да се запознаят с най-добрите и нови продукти и техники, предлагани на пазара.

 

Участниците ще бъдат оценявани от високо професионално жури, състоящо се от едни от най-големите имена в света, ръководещи ресторанти, наградени със звезда Michelin. Сред тях са Алберт Адриа и Едуард Азуаза – изключителни готвачи, доказали своя огромен талант и готови да споделят своя опит. В журито за оценка на барманите ще бъдат международно признатият Благой Кузмански и звездите на култовия бар „Парадисо“ – Барселона.

 

На специално събитие в шоурума на „Томеко“ в София пред медии и партньори , организаторът Петър Петров представи надпреварата, заедно със своите помощници от известни столични заведения – Владислав Пeнов, Николай Попов и Даниел Николов. За доброто настроение на гостите се погрижи и барманът Кирил Хаджиев.     

Владислав Пенов
Николай Попов
Кирил Хаджиев
Даниел Николов

         

    Пред всички тях от Америка се представи и самият шеф готвач Азуаза. Той сподели: “Изключително съм щастлив да бъда част от първото издание на BIOREST CUP. Вярвам, че този формат ще вдигне изключително много нивото в България. Ще се видим на състезанието“. Той загатна и кои други големи имена в бранша ще се присъединят в близкия месец към журито. Дали това ще са Феран Адриа, Жорди Круз или Ориол Кастро ще разберем съвсем скоро.

 

Разбира се, като всяко състезание победителите ще получат и парична награда.

Първа награда за кулинарното състезание за отбора победител е 10 000 лева, а за състезанието за бармани- 5 000 лева.

 

Всеки желаещ кантидат е нужно първо да направи предварителна заявка за участие на www.biorestcup.com до 1 юни 2023 година. Само одобрените кандидатури ще бъдат допуснати във форума. Състезанието за готвачи е отборно, всеки отбор се състои от 3ма човека – главен готвач, помощник готвач и сладкар. Готвачите ще разполагат със до 150 минути, за да представят пред журито тристепенно меню на тема „Традиционни ястия с модерен прочит“. В BIOREST CUP ще бъдат допуснати максимум 16 отбора за надпревара в голямото сътезание през декември.

 

Записването за състезанието за бармани също е отворено за заявки на сайта www.biorestcup.com и е индивидуално. Участниците в него трябва да преминат през три кръга, за да имат възможност да спечелят голямата награда.

 

Организаторите на състезанието насочват вниманието си освен към големите имена в бранша и професионалните готвачи, към добра кауза – ще инвестират в бъдещето на гастрономията, а именно децата. Част от приходите ще бъдат отделени за закупуване на оборудване на учебни зали в специализирани кулинарни училища в страната.   

 

 

Повече информация за журито:

 

  • ШЕФ АЛБЕРТ АДРИА

 

Готвач с натрупан във времето опит. Успехите започват да се трупат от 2002 година, когато Алберт Адриа работи в екип с брат си Шеф Феран Адриа, когато списание Restaurant обявява реторанта elBulli за най-добрия в списъка си с 50-те най-добри ресторанта в света. От 2006 до 2009 година списание Restaurant Magazine отново определя elBulli като най-добрия от 50-те най ресторанта в света. През 2013 г. Алберт получава признание като един от 13-те най-влиятелни хора в света в сектора на гастрономията. Pесторант Tickets, и 41o Experience получават звезда Michelin, а през 2014 година и ресторант „Pakta“ получава първата си звезда Michelin.

Всичките дело на шеф Адриа. 2015 година е специална за Алберт. Той получава наградата за най-добър сладкар в света от TheWorld’s 50 Best Restaurants, награда за най-добър ресторантьор в Испания, присъдена от Международната академия по гастрономия. Ресторант Hoja Santa, неговият мексикански изискан ресторант, получава първата си звезда Michelin, превръщайки се във втория мексикански ресторант в Европа получил това важно отличие.

През декември 2016 г. емблематичният ресторант Tickets получи 3 слънца, най-високото признание в престижния справочника на Repsol, а Hoja Santa, и Pakta получават по 1 слънце. 2017 година – Tickets се изкачва до 25-та позиция в списъка на 50-те най-добри ресторанта в света, а през 2018 отваря врати и ресторант Енигма, носител на 1 Michelin звезда.

Тази година Адриа участва в надпреварата The Best Chefs.

 

 

 

  • ШЕФ ЕДУАРД АЗУАЗА

 

Изключителен професионален готвач с повече от 10 години опит. Създател на едни

от най-популярните ресторанти в Испания, препоръчани и носители на звезди Michelin.

Азуаза съчетава изключително успешно изкуството на кулинарията с точността на успешния бизнес. Испанецът е и технолог, който обучава едни от най-изявените имена в цял свят. Той е част от екипа и създател на една от най-добрите марки в света за първокласни съставки за готвене и сладкарство.

 

 

 

 

  • БЛАГОЙ КУЗМАНСКИ

 

Сомелиер с дългогодишен опит в САЩ, Великобритания, България и Швейцария. Емблематично място в професионалното му развитие е 67 Pall Mall, Лондон – частен клуб с една от най-богатите винени селекции в света.

В момента заедно с Никола Димитров и Севда Димитрова стои зад вино магазин и бар Cellar 52, подбира вината от цял свят, които компанията внася и представя в България, съчетавайки всичко това с позицията на главен сомелиер в един от най-добрите хотели в Швейцария – The Chedi Andermatt.
Успешно е преминал изпити като IWA (Italian Wine Ambassador с Ян д’Агата), WSET Diploma и е световен посланик на шери – Sherry Ambassador. 
Основен фокус в момента е така заветният изпит за Master Sommelier.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *