• сб. апр. 20th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Често задавани въпроси за зимни гуми

ByПетър Ангелов

окт. 25, 2022

Днес ще ви запознаем с едни от най-често заданите въпроси за зимните гуми – какво се различават от летните, и четирите гуми ли трябва да сменяте винаги наведнъж и още много други, на които ще отговорим в следващите редове.

Зимните гуми може ли да се използват целогодишно?

Не се препоръчва да се използват през цялата година само зимни гуми, защото при по-високи температури и сух път не се представят толкова добре колкото летните и всесезонните гуми. 

По какво се различават тези автогуми?

Зимните гуми са проектирани за употреба при ниски температури, хлъзгави пътища и зимни условия. Имат много по-добро сцепление дори когато повърхността е суха и градусите навън са под 7°.

Може ли да сменя само две зимни гуми?

Сменянето на две зимни гуми отзад на автомобил със задна предавка ще компрометира шофирането, защото няма да имате достатъчно контрол при спиране, а и поведението на колата ви ще е непредвидимо поради различното износване на всички 4 гуми.

При дъждовно време зимните гуми ще помогнат ли?

Всеизвестен факт е, че зимните гуми не се справят добре при горещо или дъждовно време. Основната причина е, че са изработени от мека каучукова смес, която ги прави непригодни за летните условия.

Необходимо ли е да сменя четирите гуми едновременно?

Производителите препоръчват да се сменят и четирите гуми едновременно, независимо дали става думи за всесезонни, летни или зимни гуми. По този начин износването им ще бъде равномерно и поведението на автомобила ще бъде очаквано. Не се препоръчва да слагате две зимни гими в комбинация с две летни. Това, което може да направите ако не разполагате с достатъчно финанси за смяна на четирите гуми е поетапната им замяна, но винаги да имате две нови гуми.

Колко време издържат зимните гуми?

Зимните гуми здържат до шест сезона, тъй като са проектирани от материал, запазващ еластичността си при по-ниски температури, но това е само при условие, че не ги карате през останалите сезони, тъй като това ги амортизира неправилно.

Всесезонните гуми може ли да се използват при зимни условия?

Всесезонните гуми имат обозначение с планинска снежинка, която удостоверя, че са преминали тестовете за безопасност, но това не означава, че гумите са изработени конкретно за зимата. Теса по-твърди от зимните гуми, което означава, че има намаляване на сцеплението при лед.

Кога гумите се сменят със зимни?

Не чакайте последния момент и първия сняг, за да сложите зимните гуми. Когато паднат температурите под 7° е точният момент като според закона смяната се осъществява от средата на ноември месец.

Мога ли да поставя зимните гуми по-рано?

Възможно е да смените летните със зимни гуми по-рано, стига температурите през деня навън да са между 0° и 7°, защото в противен случай те ще се амортизират.

 

Независимо какви въпроси имате за зимните гуми, в статията ще намерите своите отговори и ще знаете какви, кога и как да изберете. Не забравяйте, че всеки тип гуми са с определени характеристики спрямо условията, в които ги карате. Не правете компромиси и си купувайте само нови гуми на реномирани брандове, за да сте сигурни на пътя.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *