• нд. апр. 21st, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Илинден е!

ByПетър Ангелов

юли 19, 2020

Илинден в България се нарича денят, в който се почита Свети пророк Илия, 20 юли (между 1916 и 1968 година Българската православна църква отбелязва празника на 2 август).

Чества се също денят на Илинденско-Преображенското въстание в България, който се празнува на 20 юли.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви (на 20 юли) като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека.

Не се влиза в морето, защото морето взима жертва на този ден.

Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.

Илинден се отбелязва като имен ден от носещите имената ИлияИлиндаИлиянИлинИскраИлинаИлиянаИлинкаИлианИлианаИлкоИлчоИлкаЛинаЛичоЮлия (защото името Илиана/Илияна е произлязло от Юлия (Ιουλια).

Източник: Уикипедия

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *