• сб. апр. 27th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Данни на Revolut разкриват как българите инвестираха през 2023 година

ByПетър Ангелов

ян. 12, 2024
  • Българите са сред водещите инвеститори чрез приложението Revolut в Европа, като средният размер на инвестиционната сметка достига 2160 EUR, докато средната инвестирана сума в ЕИЗ е 1827 EUR.
  • Както повечето европейци, българските инвеститори демонстрираха споделен ентусиазъм към акциите на Tesla (TSLA), а най-търгуваната акция от ЕС беше Uniper (UN0).
  • През 2024 г., когато се очаква лихвените проценти да намалеят, цените на облигациите в такъв случай може да се повишат, което представлява стратегическа възможност за инвеститорите. Скоро Revolut ще предлага на клиентите си облигации само с няколко докосвания на екрана на телефона.

 

София, 12 януари 2024 г. – Revolut, глобалното финансово суперприложение с над 35 милиона клиенти в световен мащаб и над 700 000 в България, разкрива някои тенденции в начина на инвестиране на българите и цяла Европа през 2023 г.

 

През 2023 г. Revolut отбеляза рекорд в България, където броят на клиентите, които инвестират, почти се удвои (+98% към 31 декември 2023 г. спрямо 31 декември 2022 г.). Българите бяха сред водещите инвеститори чрез приложението Revolut в цяла Европа, като средният размер на сметката за търговия с ценни книжа в края на годината достигна 2160 EUR, докато средната инвестирана сума в ЕИЗ беше 1827 EUR. Най-големите инвестиционни сметки бяха натрупани от клиентите в сегмента над 55 г., като достигнаха 4880 EUR.

 

Проявиха се и различни динамики, свързани с пола. В България мъжете имат водеща роля в инвестиционната сфера, като демонстрират по-високи нива на активност и инвестират по-значителни суми. Средният размер на сметките на мъжете беше почти 3 пъти по-голям в сравнение с този на жените – 2549 EUR и съответно 927 EUR.

 

В рамките на ЕИЗ най-търгуваната американска акция през 2023 г. е тази на американския автомобилен гигант Tesla (TSLA), следвана от американската компания за космически полети Momentus (MNTS) и китайската автомобилна компания NIO (NIO). Сред акциите от ЕС пивоварната Anheuser-Busch (1NBA) зае водещо място в привличането на вниманието на инвеститорите, следвана от германската автомобилна компания Volkswagen (VOW3) и холандската компания за плащания Adyen (1N8).

 

Подобно на повечето европейци, българските инвеститори демонстрираха общ ентусиазъм към акциите на Tesla (TSLA), следвани от Sigma Lithium Company (SGML) и китайския производител на електромобили NIO (NIO). Сред акциите от ЕС водеща роля в привличането на вниманието на инвеститорите имаше германската енергийна компания Uniper (UN0), следвана от холандската банка ABN AMRO Group N.V. (ABN) и австрийската банка BAWAG (BG).

 

За тези, които търсят диверсифицирани и рентабилни финансови инструменти, миналата година Revolut въведе борсово търгувани фондове (ETF), които предлагат експозиция към широк диверсифициран портфейл от активи, като акции и облигации, в рамките на приложението Revolut. Инвестирането в ETF може да улесни управлението на инвестиционните рискове и да намали разходите и времето, изразходвани за инвестиционни проучвания. За редовно ангажиране с инвестиране и намаляване на влиянието на краткосрочната волатилност на цените, Revolut наскоро добави функцията „Периодични покупки“, която позволява закупуването на акции/ETF в предварително определено време и с определена честота. ETF, които заеха челни позиции сред българските инвеститори през 2023 г., бяха Vanguard S&P 500 (VUSA), iShares Core S&P 500 (Dist.) ETF и iShares Nasdaq 100 (Acc.) ETF.

 

Rolands Juteika, ръководител на отдел Благосъстояние и инвестиране (ЕИЗ), заяви:

 

Когато се замисляме за 2023 г., впечатляващата вълна на фондовия пазар от над 24% на индекса S&P 500 и удивителните 54% на индекса Nasdaq 100 е доказателство за устойчивостта и адаптивността на финансовия пейзаж. Гледайки напред към 2024 г., перспективата лихвените проценти потенциално да достигнат максимум от 4% – 5% в ЕИЗ внася нюансирана динамика. При потенциално понижение на лихвените проценти цените на облигациите биха могли да се повишат, предоставяйки нови стратегически възможности за инвеститорите. Скоро ще позволим на нашите клиенти да имат достъп до това пространство само с няколко докосвания на екрана на телефона.

 

Освен това окуражаващата тенденция на намаляване на инфлацията добавя още един оптимистичен пласт, допринасяйки за по-благоприятна среда за разнообразни инвестиционни стратегии. С навлизането в 2024 г. обмисленият и балансиран подход, отчитащ променящите се пазарни условия, ще бъде от ключово значение за капитализиране на възникващите възможности.

 

Наскоро Revolut разшири инвестиционното си предлагане в ЕИЗ с акции на компании, листвани на европейски борси, и въведе Trading Pro – абонамент за напреднали търговци с намалена комисиона, по-високи лимити на поръчките, разширени аналитични данни на портфейла и Инвестиционен терминал за компютър.

 

Revolut предлага на клиентите си достъп до над 2200 ценни книжа, листвани в САЩ, над 140 ценни книжа, листвани в ЕС, и 200 борсово търгувани фонда (ETF) чрез приложението Revolut.

 

Инвестиционните услуги в ЕИЗ се предоставят от Revolut Securities Europe UAB (Revolut), инвестиционен посредник, лицензиран и регулиран от Банката на Литва. Тази информация не представлява инвестиционен съвет, препоръка или предложение за вземане на инвестиционно решение и се предоставя само с информационна цел. Както при всички инвестиции, капиталът е изложен на риск и възвръщаемостта не е гарантирана. Стойността на инвестициите може да се повишава и понижава, а възвръщаемостта може да бъде повлияна от валутните колебания.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *