• сб. апр. 27th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Revolut кани своите клиенти да открият финансовия си стил за 2023 година

ByПетър Ангелов

дек. 21, 2023
  • Разумни разходи: 9 от 10 българи са доволни от взетите от тях финансови решения през 2023 г., а 5 от 10 не съжаляват за начина, по който са харчили парите се през тази година, показва проучване на Dynata[1] за Revolut
  • Най-голямото финансово постижение – спестяването:За 23% от анкетираните най-значимият финансов успех за 2023 г. е започването на печелене на допълнителни доходи, като същият процент респонденти смятат, че благосъстоянието им остава стабилно през годината
  • Коледни желания: За по-голямата част от анкетираните (43%) най-голямото желание е да се научат как да увеличават парите си
  • RevReview: Начинът ви на харчене с Revolut през 2023 г. ще ви покаже вашият финансов стил. Без кристална топка – само обобщени и анонимизирани данни, оформени от анализатори на данни

 

София, 20 декември 2023 г. – 2023 г. се приближава към своя край. Revolut, глобалното финансово приложение с над 35 милиона клиенти по света, пожела да узнае как клиентите гледат на своите финансови предизвикателства и постижения през изминалата година. Според проучване на Dynata, проведено от името на Revolut, българите имат три основни финансови желания за Коледа: 1. Да се научат как да увеличават парите си (43%); 2. Да получат увеличение на заплатата (21%) и 3. Дълговете им да бъдат изцяло изплатени (15%).

Revolut, предпочитаната дигитална банка в България за над 700 000 частни клиенти, опакова навиците за харчене на клиентите си през 2023 г. в персонализирани карти като част от годишния обзор RevReview. Дали е „сеяч” (засял спестявания над 3500 GBP с Revolut) или в „пълен разцвет” (клиент, който спестява, получава възстановени суми и препоръчва на приятели) – потребителите могат да открият своите персонализирани истории, разкриващи паричните им навици, в приложението Revolut от средата на декември 2023 г.

Тайната рецепта за успешна финансова ситуация през 2023 г.

След 12 трудни месеца, белязани с инфлация и нарастващи разходи за живот, българите смятат, че основното им финансово постижение през 2023 г. е да научат как ефективно да поддържат финасовата си ситуация (23%). За други 23% най-големият успех идва от откриването на източници за допълнителен доход, но 19% от респондентите споделят, че финансите им са се влошили.

Почти един от четири българи започва да печели допълнителен доход, особено във възрастовата група 35 – 44 г. (31%), като жените са по-успешни в намирането на нови начини за правене на пари – 24% срещу 21% за мъжете. Жените са по-засегнати от повишените разходи за живот и декларират, че финансовата им ситуация се е влошила в по-голяма степен от мъжете (21% срещу 16%), а по-зрялото поколение (55 – 64 г.) е най-засегнато (20%). Поколението Z (18 – 24 г.) е шампион в спестяването (30%), а Милениалите – в инвестирането (22%).

През последните 3 месеца българският клиент е похарчил средно 776 лв. месечно с Revolut, правейки поне 18 плащания на месец за общи разходи, пазаруване, развлечения, комунални сметки или пътуване.

Revolut става все по-популярен сред местните си клиенти с инвестиционните си продукти, предоставяни от същото литовско дружество – Revolut Securities Europe UAB. Revolut предлага на клиентите достъп до акции на над 2200 компании от САЩ, над 100 европейски компании и над 150 борсово търгувани фонда (ETF) чрез приложението си. 63% от българските клиенти, търгуващи с американски или европейски акции в Revolut, са във възрастовия сегмент 25 – 44 г., а един от четири търгуващи инвеститори е жена. Средната инвестиция, направена от инвестиционен клиент на Revolut в България, е 2200 евро (май – ноември 2023 г.)

В България Revolut Securities Europe UAB предлага също Гъвкави сметки – лихвоносен продукт с променлив лихвен процент до 5,34% за USD[2], който предоставя на клиентите на Revolut истинска гъвкавост: няма минимална сума за депозит, тегленията могат да бъдат извършвани по всяко време, а лихвата се начислява ежедневно.

Без съжаления след разумни разходи

5 от 10 българи оценяват разходите си през 2023 г. като „добри” и декларират, че са взели добри решения и са харчили предимно разумно. Мъжете са по-уверени във финансовите си избори през годината (54%), в сравнение с жените (50%), както и възрастовият сегмент 45 – 55 г. (56%). Милениалите (25 – 34 г.) изпитват смесени чувства относно поведението си при харчене (43%), като смятат, че в някои случаи са взели добри решения, докато в други просто са прахосали пари. Възрастовата група над 65 г. изразява най-висока степен на съжаление за разходите си – 10% (спрямо средно 7%). 

Нова година, нови решения, нов шанс за пропуснати възможности през 2023 г.

Без значение колко успешна е била 2023 година за българите от финансова перспектива, все още има какво да се подобри през 2024 г. 23% от българите са доволни от управлението на парите си през последните 12 месеца, докато един от четири анкетирани съжалява, че не е спестил колкото е искал. 15% биха желали да открият допълнителен източник на доходи, 12% – да инвестират повече, а 13% – да подобрят уменията си за управление на финансите. Жените съжаляват в по-голяма степен, че не са спестявали повече (26% срещу 22%). Представителите на поколението на милениалите (25 – 34 г.) също гледа на спестяването като задължително поведение (32%). Проучването също показва, че възприемане на балансирано отношение към финансите расте с времето – по-зрялото поколение (над 65 г.) е по-малко склонно да съжалява за начина, по който борави с парите (33% не споделят съжаление).

Сред всички категории сегментите на 25 – 34 и 35 – 44-годишните съжаляват за липсата на способност да създадат допълнителни финансови източници (17% от всеки от тях). През 2024 г. представителите на поколението Х биха могли да вземат под внимание Revolut като начин да научат повече за инвестициите и за подобряване на финансовите им познания, за да постигнат различни финансови цели. 18% от този възрастов сегмент съжаляват, че не са се научили как да инвестират средствата си.

Wiktor Stopa, Head of Growth Europe, казва: „Каквито и да са характеристиките във вашия RevReview тази година – дали сте Екзотичен откривател или Соларен търговец – 2024 г. може да отключи нови възможности във финансовия ви живот. С разнообразието от продукти и услуги, добавени през 2023 г., Revolut предоставя възможност на своите клиенти да учат, тестват и развиват своите умения, да проследяват ежедневните си разходи, да спестяват или инвестират от едно място – в приложението.

В Revolut поемаме дългосрочния ангажименти да доставяме иновативни продукти, насочени към ежедневните финансови нужди на клиентите – от пазаруване и пътуване, спестяване и застраховка, абонаменти и дарения, до демократизиране на благосъстоянието и криптовалутата.“

 

 

Клиентите на Revolut получиха съобщение на 20 декември 2023 г. да открият персонализираните си характеристики в обзора RevReview директно в приложението и да узнаят как са харчили, спестявали или инвестирали през последните 12 месеца с функциите за дигитално банкиране, предложени от Revolut.


[1]  Проучването е проведено върху извадка от 1000 анкетирани българи през 2023 г. Извадката е представителна по възраст, пол и местоживеене за населението над 18 години. Респонденти от 13 други пазара – Австралия, Белгия, Бразилия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Сингапур, Унгария и Франция – бяха включени в изследването. Глобалната извадка наброява 14 002 анкетирани.

 

[2] Лихвеният процент от 5,34% за USD, 5,26% за GBP и 3,9% за EUR е показан към 10 октомври 2023 г., но може да се променя ежедневно. Възвръщаемостта зависи от абонаментния план на клиента и не е гарантирана. Валутните колебания могат да повлияят на възвръщаемостта.

 

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *