• чт. мар. 28th, 2024

The Balkans International Wine Competition 2023 ще награди най-добрите вина в региона през юни

ByПетър Ангелов

май 11, 2023

Рекорден брой мостри за 12-тото издание на The Balkans International Wine Competition 2023 в Трансилвания, Румъния

София, 11 май 2023 г., 12-тото издание на „The Balkans International Wine Competition” гостува в Румъния, между 1 и 3 юни, в град Бистрица-Насауд, Трансилвания, а Балканският фестивал на виното, който ще даде възможност на всички посетители да опитат наградените по време на конкурса вина, ще се проведе отново на открито пред НДК в София, България между 15 и 17 юни 2023 г.

През последните години виненият конкурс „The Balkans International Wine Competition” надскача регионалното си значение и привлича все повече участници и изби извън Балканските страни. Тази година има рекорден брой на мостри от Италия, които намират Балканския винен форум за отлична платформа за навлизане в един от най-големите пазари в Европа, а именно Балканите със своите 82 милиона жители.

Броят на мострите, участващите в конкурса бележи органичен и устойчив ръст, като през последната година вината, изпратени за участие, са над 1000. В сравнение с първото издание на конкурса през 2012 г., това е над 180% ръст на мострите, а броят на избите, които се включват в надпреварата, е нараснал с близо 5 пъти през последните 10 години.

В категорията „Best of Show” се състезават вината от всяка държава поотделно, но акцентът остава върху Балканските вина и само те могат да се състезават за трофеи в отделните категории и за гранд трофея за “Най-добро вино на Балканите”. 

Церемонията по награждаването и гала вечерята, на която тази година ще присъстват над 250 гости, известна като „Балканските винени Оскари“, ще се състоят на 3 юни в замъка от 17 век Телеки, Трансилвания, където ще се проведе и самият конкурс. На гала вечерята  се връчват трофеите „Best of Show” за отделните страни-участнички, а останалите 15 трофея в различните категории ще бъдат обявени на откриването на Балканският винен фестивал, на 15 юни от 21:00 часа във „Виненото градче” пред НДК. Тази година датите на фестивала са от 15 до 17 юни включително, а билетите вече са в продажба – в Eventim, директен линк тук и в ePayGo – тук

Най-доброто вино на Балканите ще бъде избрано от престижно жури от 25 души, което тази година включва 5 носители на титлата „Master of Wine” и „Master Sommelier” от Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Швейцария и известни винени личности от Балканите и Европа. След конкурса ще бъде организирана търговска дегустация в двора на Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, на която са поканени представители на бизнеса, сомелиери, дистрибутори и любители на виното от цял свят.

Балканският регион става обект на все по-голям интерес от страна на световните производители поради своя мащаб от 82 милиона население. „The Balkans International Wine Competition & Festival” е платформата, която дава възможност на различните страни във винения бизнес – производители, дистрибутори, вносители да се запознаят и да поставят началото на нови търговски взаимоотношения. Всяка година конкурсът се провежда в различна страна на Балканите, което спомага за популяризирането на съответната държава – фокусът е там, където се провежда конкурса. До момента събитието се провеждало в България, Македония, Гърция, Сърбия и тази година гостува в Румъния.

Пордробна информация както за конкурса, фестивала, така и за журито, е налична на сайта на “The Balkans International Wine Competition & Festival”.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *