• сб. апр. 20th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

ВАЛЕНТИН ВЕЛЧЕВ С ПЕСЕН ОТ МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

ByПетър Ангелов

окт. 4, 2021

Носителят на наградата „Певец на годината 2021“ Валентин Велчев изненада почитателите си с нова песен и видеоклип. Тя е дело на големия ни композитор проф. Георги Костов, бивш министър на културата и дългогодишен ректор на Музикалната академия, по стихове на Иван Тенев и аранжимент на Пламен Велинов.

„Музикантът“ е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Това е втората поп песен на любимеца от „Пирин Фолк“, който досега се изявява във фолклорния жанр с авторските песни „Пирински орли“, „Благословен“, „Ванга“, „Коледно хоро“, „От Враца до Дунава“, „Татковина“ и „Наздраве“. На рождения си ден на 1 април т.г. изпълнителят дебютира в естрадния жанр с „Мамо“.

Ето как и самият Валентин Велчев представи новия си проект на страницата си във фейсбук:

„На днешния Международен ден на музиката преди година си харесах във фейсбука на Агент Тенев това стихотворение. След като той се съгласи да опитаме да го превърнем в песен, от екипа ми поканиха да напише музиката големия ни композитор проф. Георги Костов (дългогодишен ректор на Музикалната академия и бивш министър на културата, автор на знаковите хитове „Да те жадувам“ на Сигнал и „Без радио не мога“ на Лили Иванова). Малко след 80-годишния си юбилей, Маестрото изпрати партитурата, която е написал върху нотни листове на Бетовен, останали му подарък от неговия учител Панчо Владигеров. С предизвикателството да облече изящната мелодия в подходящата инструментална дреха се зае Пламен Велинов, с когото направихме две от най-успешните ни песни #Мамо и #ОтВрацаДоДунава. В записа и видеото се включи цигуларят Петър Владимиров, който е свирил на Детската Евровизия в София и е участвал във филма на режисьора Ефемия Фард „Смешният съд” (The Supreme Court). Клипът е дело на екипа, с когото снимахме последните ми два проекта – #Наздраве и #Мамо – Чавдар Калдиев, Лео Богдановски и Радослав Кръстев. На всички тях голямо благодаря от сърце, както и на Национален фонд „Култура“ за подкрепата при реализацията на #Музикантът!
Посвещавам песента на юбилеите на Георги Костов, номиниран от БАН вече за академик и Иван Тенев, който преди дни получи почетния знак на Президента на Република България! Честит празник и нека #Музикантът ви носи повече добро настроение!“.

„Музикантът“ вече е наличен във всички стрийминг платформи като iTunes, Spotify, Tidal, Deezer и други, а видеоклипът – в официалния му канал в YouTube – Валентин Велчев Мюзик.

МУЗИКАНТЪТ
Музика: проф. Георги Костов
Текст: Иван Тенев
Аранжимент: Пламен Велинов
Изпълнява: Валентин Велчев

А пееше, как пееше душата,
докосната насън от любовта…
Прегръщаше до сутрин Музиканта –
нощта, разбита на безброй слънца…

Венчан е той докрай за самотата…
А може би, дори и след това…
Но всъщност, ориста на Музиканта,
е на таланта – вечната съдба.

Припев:
А, днес?… Къде?… Кога?… И кой го чака?
„Завинаги!“ – оказа се лъжа…
За гара „Щастие“ изпусна влака,
с цигулка онемяла под ръка…

Самотни струни… И сама цигулка…
А, някога бе обща песента…
В сърцето му със стръв на невестулка,
пирува ненаситна самота…

Припев:
А, днес?… Къде?… Кога?… И кой го чака?
„Завинаги!“ – оказа се лъжа…
За гара „Щастие“ изпусна влака,
с цигулка онемяла под ръка…

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *