• сб. апр. 27th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Документален филм поглежда отвъд стереотипите за любовта – „Моят съпруг мюсюлманин“ с премиера в HBO Max

ByПетър Ангелов

окт. 27, 2023

Днес е стрийминг премиерата на Max Original документалния филм „Моят съпруг мюсюлманин“, в който двойката Лиз и Дан Барнути показват от първо лице усилията и желанието си да бъдат заедно, преодолявайки обществени, фамилни и дори личните си предрасъдъци. HBO Max премиерата идва седмици след като филма бе показан на голям екран на Sofia DocuМental у нас.

Вижте ТРЕЙЛЪР

Когато Александра „Лиз“ Барнути среща и се влюбва в колегата си Даниел Барнути по време на една вечер в местното кино в Клуж-Напока и се омъжва за него два месеца по-късно, това е първата стъпка от седемгодишно пътуване, чиято кулминация е премиерата на пълнометражния им документален филм копродукция с HBO Max – „Моят съпруг мюсюлманин“.

Първоначалната идея за филм се оформя за Даниел, докато живее и работи в Йордания. Даниел приема исляма преди 10 години като стъпка на търсене на себе си. Тогава той започва да събира материал за лента, изследваща съществуване, което сякаш витае между два свята. „Всеки път, когато се връщах в Румъния, хората ме питаха защо съм приел исляма, когато бях в Йордания, също ме питаха защо съм приел исляма.„, отбелязва той. „Освен това хората в Румъния често си правеха някакви гадни шеги за това, че мюсюлманите са терористи и имат много съпруги. Моето пътуване към исляма започна преди да срещна Лиз, когато в двадесетте си години търсех духовност в християнството и будизма, а накрая ислямът намери отклик в мен около 2010 г.„, споделя Даниел.

Проектът става още по-личен, когато Даниел се запознава с Лиз и предизвикателствата, пред които са изправени, заемат централно място. Много бързо младата двойка се сблъсква с коментари и религиозна дискриминация и трябва да се бори за връзката си, дори ако това означава да изостави старото си „аз“ или да откъсне някои хора от живота си. Макар за Лиз много от случващото се да е напълно ново и непознато, тя вярва, че само отвореността към опознаването на друга култура ще позволи на новото ѝ семейство да намери щастие и хармония. 

С годините и снимането на ежедневието си, създателите на филма осъзнават, че разполагат с много материал от различни локации в Румъния, Йордания, Катар и Саудитска Арабия. Огромно количество материал, събиран в продължение на 10 години, тъй като Даниел има архивни видеа от доста по-рано.

На този етап двойката творци представят проекта си на различни работилници и срещи за развиване на проекти, където срещат Ханка Кастелицова, Вицепрезидент документални продукции за HBO Max, а вижда потенциал и припознава проекта като достоен за HBO. 

„Моят съпруг мюсюлманин“ можете да гледате по всяко време в стрийминг платформата HBO Max.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *