• пт. апр. 19th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

„Тина“ – интимен портрет на легендарната певица Тина Търнър, с премиера на 17 май в HBO Max

ByПетър Ангелов

май 17, 2022

Пълнометражният HBO документален филм „Тина“, дело на носителите на Оскар® режисьори Дан Линдзи, Т.Дж. Мартин и Lightbox, продуцентската компания, основана от носителя на Оскар продуцент Саймън Чин и носител на Еми® продуцент Джонатан Чин, заедно с номинирания за Еми продуцент Даян Бекер, е разкриващ и интимен поглед върху живота и кариерата на музикалната икона Тина Търнър. Лентата от близо два часа е с премиера днес 17 май в HBO Мах в България.

 

„Тина“ е откровен и интимен портрет на живота и кариерата на музикалната икона Тина Търнър от първите дни на славата й, през личните и професионалните перипетии, до превръщането й в глобален феномен през 80-те. Той включва интервюта с Тина, проведени в дома на певицата в Цюрих, Швейцария, както и с най-близките й хора. Включени са непоказвани досега снимки, видео и аудиозаписи, които дават по-ясна представа за драматичната история на кралицата на рокендрола.

 https://www.youtube.com/watch?v=w9IkVtLvflU

През есента на 1981 г., борейки се да запази кариерата си, Тина Търнър дава интервю на Карл Арингтън, музикален редактор на People Magazine. Пет години по-рано тя подава молба за развод с Айк Търнър, нейн съпруг и музикален партньор над 16 години. Заедно те изкачват класациите и създават история в музиката с хитовете си “A Fool in Love”, “River Deep – Mountain High” и “Proud Mary”. Извън сцената изглежда, че имат здрав брак и щастлив семеен живот. Историята, която Тина възнамерява да разкаже на Карл обаче е честен и мъчителен разказ за насилието и изтезанията, които е търпяла по време на брака си, и смелото бягство, което предприема след години емоционално и физическо травмиране. Този материал бележи началото на първият от многото такива, които ще затвърдят имиджа на Тина като човек, спрявил се след домашно насилие, помагайки за нейното изключително и невероятно завръщане на сцената.

 

След като при развода Тина губи всичко, освен името, тя прекарва няколко години в Лас Вегас, участвайки в кабаретни програми на живо и в телевизионни вариетета. През 1983 г., на четиридесет и четири години, тя записва албума “Private Dancer”. Само за две седмици той се превръща в сензация. Сингълът „What’s Love Got To Do With It“ става първият й и единствен хит номер едно в класациите на Billboard 100. „Private Dancer“ породава над 12 милиона копия по целия свят и утвърждава Тина като истинска суперзвезда. Тя участва с Мик Джагър в LiveAid, печели куп Грами и пише една

от най-продаваната автобиография – „Аз, Тина“. През 1988 г. В Бразили Тина изнася концерт пред рекордна публика от 180 000 души. През 1993 г. е заснет игрален филм за нейния живот, а в образа на Тина влиза актрисата Анджела Басет.

С нарастването на славата й, нараства и нейната идентичност като културен символ, превръщайки я в пример на сила и устойчивост за нейните фенове. В личния си живот тя се бори с травмите от тормоза и продължава да се опитва да се освободи и помири с миналото си.

 

В допълнение към зашеметяващо количество архивни кадри, обхващащи 60 години, документалният филм включва интервюта с Анджела Басет, Опра Уинфри, журналистът Кърт Лодер, който е съавтор на „Аз, Тина“, който вдъхновява игралния филм. Виждаме също драматурга Катори Хол, автор на „Тина – мюзикълът Тина Търнър“, както и настоящия й съпруг Ервин Бах.

 

Филмът достига до емоционалната изненадваща поява на Тина Търнър на финала на мюзикъла, посветен на живота, на премиерата му на Бродуей през 2019 година. Точно в стила на тази изключително талантлива изпълнителка, която имаше смелостта да даде гласност на темата за домашното насилие в години, в които това се премъчаваше. Тя отказа да позволи възрастта, пола или трудното минало да застанат на пътя й напред. „Тина“ е празник на огромния талант на Тина Търнър, невероятното пътешествие към световната звезда и собствената й прегръдка на статута си на обичан и уважаван човек.

 

„Тина“ е продукция на HBO Documentary Films и Lightbox, режисирана от Дан Линдзи и Т.Дж. Мартин. Продуценти са Саймън Чин, Джонатан Чин, Даян Бекер. Изпълнителни продуценти са Ервин Бах, Тали Пелман, Уил Кларк, Анди Мейсън, Майк Рунагал, Дейвид Гилбъри и Чарлз Дорфман, а от страна на HBO – Нанси Ейбрахам и Лиза Хелър.

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *