• вт. май 28th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Бъдни вечер – постни ястия които да присъстват на трапезата ни

ByПетър Ангелов

дек. 24, 2021

Какво да сготвя за Бъдни вечер? Колко трябва да бъдат постните ястия на трапезата на Бъдни вечер? Както на повечето празници, така и на Бъдни вечер, акцентът на празнуване е трапезата. Често хората забравят смисъла на празника, но никога не забравят, какво точно трябва да има на масата за съответния празник. И ако на Великден трябва да има варени яйца и козунак, а на Никулден шаран, то на Бъдни вечер ястията трябва да са постни. Ако следвате традициите на трапезата на Бъдни вечер трябва да сервирате нечетен брой постни ястия, най-малко 7. Супичка ви дава няколко идеи за допълване на менюто на Бъдни вечер, като събира постните ястия на едно място.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

Какви салати да приготвя за Бъдни вечер?

Няма как една вечеря да мине без вкусни салати. Може да заложите на българския вкус и да направите една или няколко салати от кореноплодни. Не забравяйте да включите в менюто и истински българските зимни салати като салата от кисело зеле. А Супичка предлага:

Зимна салата с моркови, целина и червено цвекло Тази салата от моркови, целина и червено цвекло е много добра идея за трапезата на Бъдни вечер, защото приготвянето ѝ отнема много малко време, а когато трябва да се приготвят 4-5 основни ястия времето никога не стига. Зеленчуците не се подлагат на термична обработка, което прави салатата много свежа, нещо нетипично за зимните салати. Освен това се приготвя от кореноплодни зеленчуци, характерни за българската кухня, което я прави истински подходяща за една традиционна трапеза.
Вижте цялата рецепта тук »

Салата от червено цвекло и орехи Още една бърза и лесна салата, която не изисква кой знае каква подготовка. Подобно на салатата от моркови, целина и червено цвекло и салатата от червено цвекло и орехи отговаря на традициите в българската кухня и българския вкус. Имайте предвид, че за тази салта цвеклото трябва да е обработено предварително, т.е. предвидете час за варене / печене.
Вижте цялата рецепта тук »

Салата от кисело зеле Ако сте сложили киселото зеле на време, то за трапезата на Бъдни вечер киселото зеле вече трябва да е готово. И каква по-подходяща салата за празничната трапеза от салата от кисело зеле. Салатата от кисело зеле се приготвя много бързо и лесно и е традиционна за българската национална кухня.
Вижте цялата рецепта тук »

Бобена салата На трапезата на Бъдни вечер бобът присъства под различни форми и може да бъде част от различни ястия. Бобената салата е още една идея за постно ястие с боб, което може да включите в менюто за Бъдни вечер. Бобената салата е освен вкусна и много засищаща, а приготвянето ѝ няма да затрудни и най-начинаещите готвачи.
Вижте цялата рецепта тук »

Шарена туршия
Т.н. царска туршия е задължителна! Ако не сте си приготвили туршия вече по всички магазини се продава.

Какви рецепти за основни бобени ястия да приготвя за Бъдни вечер?

На трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да присъства боб или някоя друга бобена култура, смятани за символ на плодородието. Супичка предлага:

Боб чорба ер е повече от добра! Супите не са много типични за трапезата на Бъдни вечер, но ако приготвите няколко различни основни ястия, боб чорбата ще разнообрази менюто.
Вижте цялата рецепта тук »

Леща яхния Ако приготвите боб чорба, едва ли ще заложите на боба и за основно ястие. Тъй като ястията от боб и сродните му леща, грах са най-характерните ястия за Бъдни вечер, може да си направите леща яхния.
Вижте цялата рецепта тук »

Боб на фурна Ако пък решите, че бобът ще бъде акцента на трапезата и му отдадете честта да е едно от основните ви ястия, то не пропускайте да си направите боб на фурна. Бобът на фурна се приготвя също толкова лесно, както и бобът яхния, но става много по-ароматен и много по-вкусен. Разликата се състои в това, че преди бобът да е напълно уврял се прехвърля в тава и се пече. Разликата в приготвянето е малка, а разликата в резултата голяма!
Вижте цялата рецепта тук »

Смилянски боб Ако имате късмета да намерите истински смиляснки боб, вашето бобово ястие на трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да е приготвено с него! Истинската родопска рецепта за приготвяне на смилянски боб е много просто, без много съставки и много подправки. Самият боб е достатъчно вкусен и ако приготвите боба по тази лесна рецепта, ще можете да се насладите на натуралния му вкус.
Вижте цялата рецепта тук »

Какви други постни ястия да приготвя за Бъдни вечер?

Бобът е вкусен, но не е достатъчен за трапезата на Бъдни вечер. Затова освен бобените ястия трябва да има и други постни ястия. Супичка предлага:

Праз с ориз Празът с ориз може да мине за типично българско ястие. Рецептата за праз с ориз спада към онези бързи, лесни и вкусни рецепти, към които прибягваме както в моментите, когато искаме да сготвим нещо вкусно, на бързо, така и за дните, когато залагаме на постните ястия.
Вижте цялата рецепта тук »

Постни лозови сарми За произхода на постните лозови сарми може да се спори дълго. Коя точно от балканските държави може да нарече рецептата за постни сарми типична национална рецепта наистина е спорно. Вкусни постни лозови сарми в различни варианти може да си хапнете, както в България, така и в Гърция, а също и в Турция. Постните лозови сарми, този истински балкански деликатес, е едно от най-важните ястия на трапезата на Бъдни вечер. Много домакини се притесняват от постните лозови сарми, като смятат, че приготвянето им граничи с изкуството. Всъщност постните лозови сарми се приготвят лесно, като единствената тънкост е в самото навиване на сармичките. Ако и за вас завиването на лозови сарми е не особено приятна задача, то може да приготвите т.н. развити лозови сарми, при които лозовите листа се нарязват и се задушават заедно с плънката.
Вижте цялата рецепта тук »

Пълнени постни чушки / пиперки с ориз

Рецептата за пълнени постни чушки с ориз е подходяща, както за коледните пости, така и за великденските пости, тъй като може да се приготви с пресни, замразени или със сушени чушки. За трапезата на Бъдни вечер са характерни пълнените сушени чушки с боб, но ако решите да приготвите боба отделно, то може да напълните чушки с ориз.
Вижте цялата рецепта тук »

Пълнени сушени чушки / пиперки с боб Пълните чушки / пиперки с боб са една неочаквано добра комбинация, за тези, които досега не са пробвали рецептата. Ако няма да приготвяте друга ястие с боб може да заложите на рецептата за пълнени чушки / пиперки с боб, която хем е много атрактивна, хем е и много вкусна.
Вижте цялата рецепта тук »

Кисело зеле с ориз на фурна Киселото зеле е истинска зимна класика в българската кухня и задължително присъства на празничната трапеза на Бъдни вечер – дали под формата на салата от кисело зеле, или под формата на постни зелеви сарми, а често и като кисело зеле с ориз. Ако сте решили да приготвите постни лозови сарми за празника, може да замените постните зелеви сарми с кисело зеле с ориз. Освен, че няма да има дублиране на ястията, киселото зеле с ориз ще ви отнеме и много по-малко време, тъй като няма да се наложи да завивате сарми.
Вижте цялата рецепта тук »

Какъв десерт да приготвя за Бъдни вечер?

Разбира се на трапезата на Бъдни вечер трябва да има и нещо сладко. Даже не едно сладко нещо, а много сладки неща. И въпреки, че са постни сладкишите на Бъдни вечер могат да са много много вкусни! Супичка предлага:

Тиквеник – баница с тиква Сладките баници са наистина задължителни за пълната трапеза на Бъдни вечер. Ароматът на току що изпечена баница с тиква не само че буди апетита на всеки, но създава и усещането за уют и празнична атмосфера. Вкусен тиквеник с орехи, стафиди и канела е един от най-вкусните десерти не само за Бъдни вечер, а и за цялата зима.
Вижте цялата рецепта тук »

Баница с ябълки Казаното по-горе за тиквеника важи с пълна сила и за баницата с тиква. Дали ще приготвите баница с тиква, или пък ще изпълните рецептата за баница с ябълки е въпрос на вкус, а също така зависи и от това, какво имате в наличност – тиква или ябълки. Ако решите да замените тиквеника с баница с ябълки, то бъдете сигурни, че няма да сбъркате. Баницата с тиква е точно толкова типична за празника, колкото и тази с тиква.
Вижте цялата рецепта тук »

Печена пълнена тиква Печената пълнена тиква е един много атрактивен десерт, който освен с апетитния си външен вид, примамва и с невероятен аромат. Рецептата за печена пълнена тиква е много лесна и подготовката ѝ изиска само 15 минути. Но пък печенето отнема часове. Затова, имайте предвид, че ако ще приготвяте пълнена печена тиква фурната ви ще бъде заета за около 3-4 часа. Тъй че ако смятате да приготвите и други ястия на фурна, или изпечете тиквата от предния ден, или заложете на по-бърз постен десерт.
Вижте цялата рецепта тук »

Пълнени печени ябълки Ако все пак искате да приготвите печени плодове за Бъдни вечер, а нямате достатъчно време за печене на тиква, може да си напълните и изпечете ябълки. Пълнените печени ябълки са не по-малко ароматни и не по-малко вкусни, а се изпичат значително по-бързо.
Вижте цялата рецепта тук »

Печена тиква Пълнената печена тиква може да е по-атрактивна, но пък печената тиква на парчета си е истинска класика. Освен това тиквата под различна форма е традиционна за трапезата на Бъдни вечер, затова е добре да включите тиквата с празничното меню за Бъдни вечер. Нарязана на парчета с добавени ядки и аромати, печената тиква е може би най-лесният за приготвяне постен десерт.
Вижте цялата рецепта тук »

Содена питка На Бъдни вечер задължително трябва да има и хляб, а хлябът трябва да е содена питка. Содената питка се приготвя много лесно, затова може оставите приготвянето на содената питка за последния момент, преди сядане на празничната трапеза.
Вижте цялата рецепта тук »

Освен тези ястия Супичка напомня да сложите на трапезата чесън и лук, както и шепа неначупени орехи, за да спазите традициите. Още по-задължителните са червеното вино и обреден хляб.

Ако искате да разнообразите празничната трапеза на Бъдни вечер с по-интересни постни ястия, може да намерите идеи в алтернативното празнично меню за Бъдни вечер на Супичка.

Източник: Уебсайтът Supichka.com, който е предложил невероятно и богато меню.

Снимки: Интернет

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *