• вт. юли 16th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

България ще бъде представена в Меката на виното – La Cité du Vin – Бордо за три години

ByПетър Ангелов

апр. 21, 2023

На 21 април в световната столица на виното Бордо, Франция бе подписан 3 годишен договор за партньорство между „Fondation pour la Culture et les Civilisations du Vin“, която представлява най-големия интерактивен музей на виното в света La Cité du Vin, Бордо и Българската Асоциация на производителите и износителите на вино (БАПИВ).

 

„За мен беше чест и голямо вълнение да осъществим този проект, който подготвяме от януари 2023 – сподели от Бордо Галина Нифору, председател на БАПИВ. Като винен професионалист, завършил в престижното бизнес училище INSEEC Bordeaux, това е и голямо лично удовлетворение. В продължение на 3 години България ще бъде партньор на Музея на виното в Бордо, който годишно се посещава  1 милион професионалисти и любители на виното от целия свят. Ще представим 22 български изби и 43 вина от всички региони на България. В колекцията, която избите сами селектираха, са вина, както от местни български сортове, така и от международни. Екип от световно известни сомелиери от различни държави работи в Cite du Vin, като годишно българските вина ще се включат в различни майсторски класове и  презентации; ще бъдат представени и в комбинация  с храна. Лекции и филми за България ще се излъчват в постоянната експозиция, която се сменя всяка година и така посетителите ще могат да се запознаят с историята на Траките и връзката им с виното, както и с модерните български изби, които не отстъпват по нищо от световните стандарти.“

 

На церемонията по подписване на споразумението с България присъства г-жа Силви Каз, президент на „Fondation pour la Culture et les Civilisations du Vin“, собственик на Chateau Chauvin, Saint Emilion Grand Cru, съсобственик на Chateau Lynch Bages, Pauillac appellation Bordeaux и собственик на първия ресторант с три звезди Michelin във Франция , Chapon Fin Бордо.

 

Г-жа Флоранс Мафран, мениджър международни партньорства и г-жа Елоди Гратюз dipWSET – мениджър на сомелиерския екип на Cite du Vin също присъстваха на церемонията.

 

„Фондацията за винена култура и цивилизации“ (Fondation pour la Culture et les Civilisations du Vin) е създадена през 2014 година с цел защита, насърчаване и споделяне на безбройните културни, исторически и символични аспекти на виното от целия свят. Целта й е да защитава, насърчава и предава културното и интелектуално измерение на виното. Фондацията се ангажира да направи това универсално и живо наследство достъпно за колкото се може повече хора, като предлага обновена и новаторска перспектива.

 

Фондацията създава уникалния „Cité du Vin“ – музей, място за изложби, представления, прожекции на филми и академични семинари на тема вино, разположен в Бордо, Франция на стойност 81 милиона евро, финансиран от големите шата на Бордо.

 

Cité du Vin е открит през 2016 година от френския президент Франсоа Оланд и кмета на Бордо Ален Жупе, под чието ръководство Бордо бе преобразен и обновен изцяло.

 

 

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *