• сб. апр. 20th, 2024

BG Vip News

by Petar Angelov

Пет идеи за летни разходки и местни ястия

ByПетър Ангелов

май 13, 2021
Rear view of young guy with backpack standing outdoors with arms spread open against seascape. Man enjoying the view from the top of the mountain.

Нашата красива страна България е едно забележително кътче от големия свят, наситено с много красиви гледки и забележителности. А и традиционната българска кухня е наистина много вкусна. В това няма спор!foodpandaще ви даде пет предложения за интересниместа, които може да посетите през почивните дни и да опитате от традиционната кухня на различните кътчета в България.

Гарга баир и люлката на любовта във Велико Търново. Гарга баир е живописно място, което се извисява над красивия старопрестолен град. От там се открива невероятна панорама над целия град, река Янтра и зелените хълмове, които заобикалят Търново. Преходът до люлката е кратък – отнема около 20 минути пеша и е подходящ както за деца, така и за по-възрастни хора. В района на старата столица може да опитате традиционен горнооряховски суджук, ряховска пастърма, както и така популярния еленски бут и филе „Елена“.

Геопарк Искър – Панега. За любителите на преходите и дивата природа, екопътеката Искър-Панега е една от най-красивите в България и предлага гъста, наподобяваща джунгла природа. Местоположението и е близо до София, а по време на прехода може да видите над 120 вида птици, 25 от които са вписани в Червената книга на България. Дестинацията е подходяща за еднодневна разходка сред природата. След дългата разходка, може да се насладите на традиционен крокмач от Луковит – това е млечна храна, която е служела за прехрана на хората още преди хилядолетия в земите край гр.Луковит. Всички гости на Луковит могат да опитат вариациите на крокмачс червена чушка, с чесън или пък съвсем натурален.

Драгоманско блато – то се намира на 40км от столицата и може да го съчетаете с похода до екопътеката Искър-Панега. Блатото се намира в Софийската котловина и е най-голямата естествена карстова влажна зона в България. Природата, която го заобикаля е наситена с разнообразен животински и растителен свят. Може да си направите красиви снимки и да се насладите на чистия въздух. В района на гр. София, може да опитате традиционната за България шопска салата. Тя съдържа цветовете на нашия трибагреник – бяло сирене, зелена краставица и червен домат. Всеки посетител на нашата страна задължително трябва да е опитал вкуса на шопската салата!

Село Лещен –красиво малко селце, намиращо се в Западни Родопи. От селото се разкрива спираща дъха гледка към Пирин планина. Лещен е популярен с глинените къщи, в които може да отседнете и да прекарате един спокоен семеен уикенд на тихо и приятно място. В околностите на селото може да разгледате още много красиви забележителности и живописни места. И тъй като Родопите се славят не само с красивата си природа, а и с вкусните си гозби, задължително трябва да опитате традиционната родопска кухня. Чеверме, качамак, пататник, кисело мляко, трахна, сарми с лозови листа, къпана баница, пироли и саздърма – това са само част от неустоимо вкусните изкушения, които Родопската кухня предлага.

Разходка и изкачване на връх Белмекен. Разположен в красивата Рила планина, връх Белмекен е лесен и приятен за изкачване. Преходът започва от брега на язовир Белмекен и отнема около 2 часа. Разходката е лека и приятна, а гледката, която се разкрива от върха е зашеметяваща.А за да е пълна насладата Ви препоръчваме да опитате рилската традиционна кухня – там на почит са картофените ястия и запеканките. Във всяка механа може да опитате Самоковски сач, а за десерт ще ви сервират местна баница с локум и орехи. През зимните месеци Ви препоръчваме да опитате и зелникът.

Насладете се на предстоящите летни дни с разходки сред природата на чист въздух. Опознай България, за да я обикнеш!

Снимка: Интернет

By Петър Ангелов

За повече информация и контакт: https://allmylinks.com/petarangelovangelov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *